SVP_architectuur_stedenbouw_Zwolle_transitorium_08
SVP_architectuur_stedenbouw_Zwolle_transitorium_03
SVP_architectuur_stedenbouw_Zwolle_transitorium_07
SVP_architectuur_stedenbouw_Zwolle_transitorium_06
SVP_architectuur_stedenbouw_Zwolle_transitorium_01
SVP_architectuur_stedenbouw_Zwolle_transitorium_02
SVP_architectuur_stedenbouw_Zwolle_transitorium_05
SVP_architectuur_stedenbouw_Zwolle_transitorium_04

LUXORIOUS SOCIAL HOUSING

URBAN LIVING ALONG THE CANAL IN ZWOLLE

Harmony along the canal

On a beautiful spot next to the canal in Zwolle, SVP has realised 41 apartments and houses for DeltaWonen. The plan is part of the restructuring of the terrain of the Isala Klinieken Weezenlanden (a hospital). The plan is characterized by different scales and the aim to create architectural unity which is described in the design codes as ‘contemporary traditional’. The apartment building occupies a key position as intermediary between the scale of the adjacent courthouse and the townhouses further along the canal.

 

Link in the surroundings
The apartment building has been designed as a sturdy building. Self-assured the building stands alongside the courthouse whilst the architecture and detailing connects to the atmosphere of the neighbourhood. To realise this connection, the building is articulated to make it read like an ensemble of different parts instead of one big mass. The two main volumes both react in their own way to the orientation. Besides this we see the roofs as a powerful tool to make it part of the residential neighbourhood and enhance the articulation.

 

Brickwork details ensure richness in the facades
Characteristic to the architecture are the clear lines and the richness of the sculptural qualities and details. The adjacent houses use the same language creating a unified plan.

tast

design of 41 apartments and 9 terraced houses

location

Groot-Wezenland, Zwolle

client

DeltaWonen en KlokBouwOntwikkeling

design

2015

delivery

2017