Terugblik op onze tijd in Rusland

Eerder dit jaar hebben onze collega’s Gideon en Alexandra samen met LEVS een bezoek aan Tomsk (Rusland) gebracht. De twee daagse workshop was door Tomsk Universiteit van architectuur en bouwkunde georganiseerd als onderdeel van het onderzoekprogramma LLTOne (Living Lab Tomsk One). Dit project is een samenwerking tussen Tomsk universiteit, SVP, LEVS en S&P Landscape Architects en ondersteund door de Nederlandse ambassade. De LivingLab onderzoekt de mogelijkheden van de transformatie van drie straten waar veel studenten wonen. Dit keer werd één van de historische gebouwen binnen het onderzoekgebied in het zonnetje gezet. De studenten, culturologen, technici en architecten probeerde het oude typishe voor Tomsk houten gebouw tot het leven brengen. Het worshop kreeg het naam “Het Hart van campus”.

SVP en LEVS hebben laten zien hoe wij in Nederland omgaan met erfgoed. “Je moet de essentie van erfgoed vinden om het vervolgens op een moderne manier over te brengen aan de (toekomstige) gebruikers. Alleen dan wordt een gebouw niet alleen beoordeeld op uiterlijk, maar op de werkelijke, emotionele waarde.” vertellen Gideon en Alexandra. Op dit moment wordt het hard aan het ideeën implementeren gewerkt: aantal studenten gebruiken het transformatie van dit gebouw als afstudeerproject thema en het gebouw zelf wordt stap vaar stap voorbereiden om transformatie in te gaan.

In deze video kun je meer zien over het worshop “Het hart van campus” in Tomsk. De inleiding is in het Russisch maar de interviews worden in het Engels gehouden.