190128_SVP_architectuur_stedenbouw_energielandschap_onder_zeeuwse_zon_zeeland_04

Energielandschap van de Toekomst wordt werkelijkheid

“Er ontstaat een nieuw productielandschap van drijvende zonnepanelen met daartussen hangcultuur-mosselen. Dit laat zien dat voedselproductie en duurzame energie niet concurrerend zijn” aldus de jury van de prijsvraag voor het Energielandschap van de Toekomst. Bij de prijsvraag vroeg NederLandBovenWater om innovatieve, inspirerende en uitvoerbare ideeën voor duurzame energie.
Vorige maand wonnen wij in samenwerking met Oceans of Energy, Viskwekerij Neeltje Jans en Wageningen Marine Research de prijsvraag. Maar hoe nu verder? Want uiteraard is wat wij bedenken niet alleen een toekomstfantasie, maar ook een realistische en haalbare blik op de toekomst.

Hoewel we globaal denken, beginnen we lokaal. Een kleinschalig, met een niet commercieel voorbeeldproject in de binnenhaven van Neeltje Jans waarbij hangcultuurmosselen worden gekweekt naast drijvende zonneplatformen. Een essentiële stap met als doel de combinatie van de twee technologieën te optimaliseren en om stakeholders te laten zien wat het idee voor hen kan betekenen. In de tweede uitvoeringsstap ligt de nadruk op de uitwerking en implementatie van een locatie-specifiek ontwerp van de combinatie van energie-, mosselproductie en de landschappelijke inpassing ervan. In de laatste stap worden drijvende zonneproductieplatformen gecombineerd met offshore mosselproductie. Dit idee past goed in de visie van meervoudig ruimtegebruik voor de Noordzee.

Het is het energielandschap van de toekomst met duurzame energie en voedselproductie waar vrijwel niemand tegen kan zijn.