Expertsessie over buurthubs

Buurthubs zijn een innovatief concept waarbij er gebruik wordt gemaakt van deelbare (elektrische) fietsen, scooters en auto’s op loopafstand – het is een vertrekpunt van de reis. Dit concept is vrij nieuw en onbekend in Nederland.

Tijdens een internationale sessie deelden experts hun ervaringen over de realisatie en het gebruik van buurthubs in andere landen. ‘By not owning things you are not owned by things’, dat is wat Herman Konings vertelde tijdens een online expertsessie, georganiseerd door Advier. Het is ook exact waarin een buurthub helpt: minder dingen te bezitten en meer te delen. Internationale voorbeelden laten zien dat deze plekken van ‘uitwisseling’ met de juiste aanvullende functies (zoals een pakketenwand, laadpunt, sleuteloverdrachtsysteem voor Airbnb of wachtruimte) ook de sociale en economische motor van een buurt kunnen zijn.

Dit alles in het kader van het ‘Buurthubs Utrecht Project’, waarvoor wij samen met Advier onderzoek doen naar de implementatie van een netwerk van buurthubs voor Gemeente Utrecht. Afbeelding: Advier