Gebouw als gemeenschap

In Lelystad werd de vraag gesteld om één gebouw te maken voor verschillende participanten. Het gebouw MFA de Botter is door SVP opgevat als een plein met straten en verschillende huizen. In elk ‘huis’ zit een andere gebruikersgroep. Zo is er een IKC, een kerk, sport-en welzijndeel.

Het plein met straten wordt multifunctioneel ingezet, is toegankelijk voor alle gebruikers en is zodoende de ontmoetingsplek van het gebouw. Maar er wordt ook gebruik gemaakt van dubbelgebruik. Op zondag zal het plein gebruikt worden door de kerk, terwijl de school de kerkzaal gebruikt voor bijvoorbeeld de groep acht musical. Andersom kan de school in de avonden gebruikt worden voor het jeugdprogramma van de kerk. Zo heeft elk ‘huis’ zijn eigen plek, maar staat deze ook open voor meerdere functies. Dat bespaart ruimte maar ook geld op de bouwkosten dat weer in kwaliteit geïnvesteerd kan worden!

Om die huizen wel een eigen uitstraling te geven is het dakenlandschap zo vormgegeven dat ze individueel aan hun eigen vorm te herkennen zijn, maar ze ook zijn verbonden door één doorlopende daklijn. Hoewel we deze selectie, in samenwerking met Adviesbureau DWA en IKAABEE niet hebben gewonnen is het resultaat te mooi om niet te delen.