190118 SVP architectuur stedenbouw BNA week circulaire economie

Het tijdperk van de circulariteit

Vorig jaar ondertekende SVP het Manifest van de BNA ‘Wij gaan Circulair’. Een initiatief waarbij architectenbureaus ervoor strijden zo veel mogelijk circulariteit in projecten te verwerken. Daarnaast ook zoveel mogelijk een eigen circulaire huishouden te bewerkstelligen. In het kader van de Week van Circulaire Economie, kunnen wij stellen dat we inmiddels mooie stappen hebben gezet richting deze Circulaire doelstelling.
 
Eerder deze week vermeldden we al de aanstelling van Gideon de Jong als directeur van SVP, die de bewuste manier van ontwerpen hoog in het vaandel heeft staan. Eén van onze ontwerpers, Wilco Huppelschoten, heeft een uitgebreide BNA cursus ‘Circulair ontwerpen en bouwen’ gevolgd. Hij draagt zijn kennis momenteel over binnen SVP Hij vertelt: ‘tijdens een meerdaagse cursus worden niet alleen je ogen geopend, maar ook je standaard veranderd. Ik kan niet meer een gebouw ontwerpen zonder daar op een circulaire manier over na te denken’. Termen als hergebruik, demontabel – en Biobased bouwen, een materialenpaspoort en grondstoffenbank spelen daarin een belangrijke rol.
 
Wij kunnen voortaan dus niet meer anders, dan ook op een circulaire manier naar ontwerpen en bouwen te kijken. Hoe klein de bijdrage ook is die je kan leveren, we móeten beter met onze aarde omgaan. Doe je met ons mee?
 
Bekijk hier een film over de masterclass waar Wilco zelf ook vertelt over zijn bevindingen rond 3:51min.