Jong talent van SVP wint prijsvraag van Jong BNSP in Zoetermeer

Prettig en groen wonen in het Van Tuyllpark: hoe ziet dat eruit? Onze Joost vertelt: “Het is een cliché om te noemen in dit gezelschap. Maar Nederlanders zijn te dik. In Zoetermeer leidt 5 op de 10 mensen aan overgewicht. Dat is verhoudingsgewijs veel want in de Haagse regio is dat 5% lager. Daar willen wij wat aan doen. Wij willen bewoners stimuleren tot een actieve leefstijl. Daarnaast willen wij mensen een plezierige woonomgeving bieden. En de rijke biodiversiteit van het van Tuyllpark niet aantasten.” Dit zijn de basis elementen voor het gewonnen plan: Sport-Spindel Zoetermeer. Jong BNSP organiseerde deze ontwerpwedstrijd voor jonge ontwerpers in samenwerking met de gemeente Zoetermeer. Joost van der Doelen vormde het winnende team samen samen met Georgia Ion, Chris Steenhuis.

Sport-Spindel bestaat uit een sportieve route van het sportcentrum van Zoetermeer naar het Groene hart. Hierin zijn verschillende zones opgenomen. Recreatie, wonen en een ecologische corridor die aansluit op het ecoduct met een snelfietsroute. In het wegdek is een sintelbaan verwerkt en langs de route staan verschillende openbare sportvoorzieningen. Nieuwe publieke functies zoals retail, horeca en een parkeergarage worden gemixt met bestaande maar verplaatste functies.

Gezondheid is een zeer actueel onderwerp en is een leidend thema in veel plannen van SVP. Voorbeeldprojecten zijn onder andere Defensieterrein Utrecht en het centrumplan voor De Groote Wielen.