SVP architectuur stedenbouw Bijenkorf Wageningen school

Kinderen en vleermuizen op één school

Uiteraard is dit gebouw duurzaam ontworpen, wij doen niet meer anders. De klimaatneutrale basisschool van Wageningen is klein maar fijn. En hoewel de school klein is, voelt deze groot. Veel glas, natuurlijke en vrolijke materialen zorgen voor een rustige sfeer die bijdraagt aan het aangename gevoel van de ruimtes. Tijdens de opening werd zichtbaar duidelijk wat een positieve invloed het ontwerp op de toekomstige leerlingen heeft, de woorden waren dan ook erg positief en lovend.

Een grote wens van de opdrachtgever was om natuur en leven zichtbaar te laten zijn in de school. Zo is de gevel geschikt voor nesten van vogels en vleermuizen en is het schoolplein ingericht op de natuur. Het water wordt vertraagd en zichtbaar afgevoerd en materialen zijn opnieuw gebruikt. Niet alleen krijgen de gebruikte bakstenen en oude betontegels een nieuwe plek als tribune. Ook is er ruimte gelaten voor een insectenhotel, een composthoop en bijenkasten.

Een school waar niet alleen kinderen les krijgen, maar ook andere bewoners leven.