Maartje vertelt over de herstructurering van een naoorlogse flatwijk

In de Hengelose Es, een naoorlogse flatwijk, ontworpen door Van Broek & Bakema vindt een ingrijpende herstructurering plaats. Alle typisch naoorlogse laagbouw wordt vervangen door nieuwbouw en slechts twee flats blijven in dit deel behouden en zijn gerenoveerd. SVP werkte de afgelopen jaren samen met Adviesbureau Haver Droeze in opdracht van Koopmans Projecten en ERA Contour B.V. aan het stedenbouwkundig plan en het inrichtingsplan voor deze omvangrijke herstructureringsopgave. Ook heeft SVP als architect de nieuwe woningen in de wijk ontworpen.

De wijk ligt uniek aan de rand van park ´t Weusthag. In het stedenbouwkundig plan wordt deze kwaliteit letterlijk de wijk ingehaald door de beide flats in te passen in een centraal park. De rechtlijnige stedenbouwkundige structuur, voortkomende uit het plan van Van den Broek en Bakema, wordt verzacht door het landschappelijke ontwerp van het park met olifantenpaadjes die kris kras door het gebied lopen. Ontmoeting staat centraal in de openbare ruimte, op alle schaalniveaus in de wijk. Nieuwe opgaven worden uitgewerkt, zoals wadi´s die zorgen voor waterberging en een natuurlijk reliëf in het gebied. De baksteen architectuur zorgt voor samenhang tussen de flats en de nieuwe laagbouw buurten.

Maartje Luisman zal morgen samen met Jeroen Heij van Haver Droeze, Kristian Makkinga van Koopmans projecten en Hannah Geerdink van Het Oversticht voor GSRO vertellen over het ontwerp van SVP. Erbij zijn?

Klik dan hier. Lees hier meer over dit plan.