06-svp-architectuur-stedenbouw-openbare-ruimte-aalsmeer-nieuw-oosteinde-inrichting-straatbeeld6
05-svp-architectuur-stedenbouw-openbare-ruimte-aalsmeer-nieuw-oosteinde-inrichting-straatbeeld5
03-svp-architectuur-stedenbouw-openbare-ruimte-aalsmeer-nieuw-oosteinde-inrichting-straatbeeld3
01-svp-architectuur-stedenbouw-openbare-ruimte-aalsmeer-nieuw-oosteinde-inrichting-straatbeeld1
02-svp-architectuur-stedenbouw-openbare-ruimte-aalsmeer-nieuw-oosteinde-inrichting-straatbeeld2
04-svp-architectuur-stedenbouw-openbare-ruimte-aalsmeer-nieuw-oosteinde-inrichting-straatbeeld4

Aalsmeer Nieuw Oosteinde

Inrichting openbare ruimte

De door SVP ontworpen uitbreiding Nieuw-Oosteinde is een nieuwe woonwijk in Aalsmeer van circa 2.000 woningen. Uitgangspunt bij de ontwikkeling was het creƫren van een dorpse woonomgeving met een gevarieerd laagbouwmilieu. Naast het stedenbouwkundige plan heeft SVP ook de openbare ruimte ontworpen.

Smalle straten, duurzame materialen, veel ruimte voor water en groen, aantrekkelijke speelplekken en slimme parkeeroplossingen hebben ertoe geleid dat de inrichting van de openbare ruimte een sterke drager van het plan is gaan vormen die in belangrijke mate bijdraagt aan het dorpse karakter.

In tegenstelling tot veel andere nieuwbouwwijken neemt de auto in Nieuw Oosteinde een bescheiden positie in doordat een groot deel van het parkeren is opgelost op eigen erf en in parkeerkoffers verscholen tussen de woningen. Dergelijke oplossingen vragen om duurzame investeringen in erfscheidingen en om meer dan een standaard carport. Groenschermen hebben de parkeerkoffers een vriendelijke uitstraling gegeven en de carports zijn voorzien van kapvormen waardoor de parkeerstraatjes een kleinschalig karakter hebben. Ook de inpassing van kunst op bijzondere plekken in het plan geeft het plan een eigen identiteit.

opgave

inrichting openbare ruimte voor de ontwikkeling van 1300 woningen

locatie

Oosteinderpoelpolder bij Aalsmeer

bruto oppervlak

54 ha

opdrachtgever

Van Hoogevest Amersfoort en Woningbouwvereniging Eigen Haard Amsterdam

ontwerp

1999-2008