05-svp-alkmaar-basisschool-gevel
01-svp-alkmaar-basisschool-aula
04-svp-alkmaar-basisschool-interieur3
06-svp-alkmaar-basisschool-gevel2
02-svp-alkmaar-basisschool-interieur
03-svp-alkmaar-basisschool-interieur2

Alkmaar Basisschool

Zonnige basisschool in Passief Bouwsysteem

Integratie onderwijs, zorg en therapie

Op deze mooie groene locatie zijn twee onderwijs gebouwen door SVP ontworpen en gerealiseerd. Eén gebouw betreft een reguliere basisschool en het andere gebouw biedt onderdak aan een VSO school. De twee gebouwen vormen samen een ensemble, maar hebben ieder hun eigen doelgroep en uitstraling. De basisschool is eenvoudig van opzet en heeft een verrassend ruimtelijk interieur.

De centrale hal biedt ruimte voor gezamenlijke activiteiten

De lokalen zijn gegroepeerd rondom een ontmoetingshal met tribunetrap. Deze ruimte kan vergroot worden met het naastgelegen speellokaal waardoor de ruimte geschikt is voor grote groepen. De tribunetrap maakt theatervoorstellingen mogelijk. Het interieur heeft een lichte zonnige uitstraling door de groene en gele kleurkeuze. Na de ingebruikname merkte de schooldirecteur direct de verandering in sfeer; “We krijgen er allemaal een heel vrolijk en positief gevoel van” was haar reactie.

Fris en duurzaam gebouw in passief jasje

De school is uitgewerkt volgens het Passief Bouwen principe, waarbij de wanden zeer goed geïsoleerd zijn. Er behoeft weinig warmte ingebracht te worden in het gebouw vanwege de thermosfleswerking. Het gebouw wordt gekoeld door middel van het vloerverwarmingssysteem. Hoewel het niet noodzakelijk is, zijn de ramen op verzoek van de gebruikers te openen.

opgave

reguliere basisschool

locatie

Amstelstraat Alkmaar

oppervlak

1.200m2

opdrachtgever

Gemeente Alkmaar

ontwerp

2011

oplevering

2013