locatie_LUFO
locatie_SCHEMA-01
11-svp-almere-buurtschuur-architectuur-participatie-cocreatie-gevel5
13-svp-almere-buurtschuur-architectuur-participatie-cocreatie-gevel5
09-svp-almere-buurtschuur-architectuur-participatie-cocreatie-gevel3
02-svp-almere-buurtschuur-architectuur-participatie-cocreatie-straatbeeld2
03-svp-almere-buurtschuur-architectuur-participatie-cocreatie-interieur
04-svp-almere-buurtschuur-architectuur-participatie-cocreatie-straatbeeld3
06-svp-almere-buurtschuur-architectuur-participatie-cocreatie-straatbeeld5
10-svp-almere-buurtschuur-architectuur-participatie-cocreatie-gevel4

Almere Buurtschuur

Buurtschuur als icoon van nieuwe wijk

Buurtschuur als hart van de wijk

Nobelhorst is een wijk voor initiatieven: zelfbouwen, kopen, huren, ondernemen – stadsdorp Nobelhorst biedt volop de ruimte om iedere woon- of werkdroom waar te maken. In april 2013 is gelijktijdig met de oprichting van de eerste Buurtcoöperatie van Nobelhorst de Buurtschuur in gebruik genomen. De Buurtschuur is een ontwerp van SVP en is de centrale plek in de wijk waar buurtgenoten elkaar ontmoeten en met elkaar samenwerken om hun leefomgeving in te richten en te beheren. De Buurtschuur is flexibel te gebruiken, heeft een veranda en ook een grote tuin waar de eerste bewoners van de wijk al druk bezig zijn met de aanleg van moestuintjes.

Stadsdorp Nobelhorst, gemaakt door de mensen zelf

Aan de oostkant van Almere, in het stadsdeel Hout verrijst in de komende jaren een geheel nieuwe wijk. Deze nieuwe wijk, stadsdorp Nobelhorst, biedt ruimte aan circa 4.300 (woon/werk)-woningen, 40.000 mbedrijvigheid en talloze voorzieningen. Maar het stadsdorp is geen gewone wijk. Nobelhorst ontstaat door de eigen initiatieven van de bewoners en de ondernemers. Van (collectieve) zelfbouw van woning of onderneming tot inrichting en beheer van de eigen buurt. Dit gebeurt op een wijze en schaal die nog niet eerder in Nederland is vertoond. Ymere en de gemeente Almere zijn mede-regisseurs van deze bijzondere gebiedsontwikkeling, maar de wijk wordt gemaakt door de mensen zelf.

Waarom een Buurtcoöperatie?

De bewoners en ondernemers die zich in Nobelhorst vestigen, worden lid van de Buurtcoöperatie. Hiermee krijgen zij de mogelijkheid om zelf hun eigen buurt en leefomgeving te beheren en vorm te geven. Bewoners verenigen zich in de buurtcoöperatie en geven vorm aan burgerkracht. Dit past goed in deze tijd waarin mensen verantwoordelijkheid willen en bereid zijn zich daarvoor in te zetten. Ook hebben ze gezamenlijk meer inkoopkracht. Dit model is toekomstbestendig en geeft antwoord op de roep om zeggenschap en zelfbeheer in het wijkbeheer van vandaag de dag.

opgave

stedenbouwkundig plan en ontwerp buurtschuur

locatie

Almere, Nobelhorst

opdrachtgever

Ymere, Dura Vermeer en Gemeente Almere

ontwerp

2013