werkfabriek_locaties_LUFO
werkfabriek_locaties_SCHEMA-01
svp-almere-werkfabriek-05
svp-almere-werkfabriek-06
svp-almere-werkfabriek-07
svp-almere-werkfabriek-01
svp-almere-werkfabriek-02
svp-almere-werkfabriek-03
svp-almere-werkfabriek-04

Almere De Werkfabriek

Appartementengebouw Nobelhorst veld 5

Betaalbaar wonen voor ondernemende geesten

In de wijk Nobelhorst is het tweede appartementengebouw De Werkfabriek van SVP gerealiseerd. Voor het ontwerp zijn twee belangrijke uitgangspunten gesteld; het aanbieden van woningen tegen lage huurkosten (beduidend lager dan de maximale sociale huur) en het aansluiten op het thema van dit bouwveld, de ‘boomgaard’. En uiteraard; een relatie aangaan met overige bestaande bebouwing aan het kruispunt. Het U-vormige gebouw omsluit een collectieve binnentuin, richt zich naar de zon en opent zich naar de openbare ruimte. Op de meest prominente plek aan het kruispunt is op de begane grond een collectieve werkruimte gerealiseerd voor de bewoners.

Een stoer gebouw

Belangrijkste uitdaging was om met beperkte middelen toch een volwaardig gebouw te ontwerpen dat past in de context van Nobelhorst. De stoere uitstraling van De Werkfabriek refereert aan het ondernemende karakter van Nobelhorst in het algemeen en dit gebouw in het bijzonder. De combinatie van twee soorten metselwerk en het aanbrengen van reliëf maakt de gevels interessant en straalt een vakmanschap uit.

Pressure cooker weer succesvol

De financiële haalbaarheid was een complexe opgave. Door intensieve samenwerking met de opdrachtgevers Dura Vermeer en Ymere maar ook met de gemeente Almere is in drie dagen tijd de basis gelegd voor het plan inclusief bouw- en exploitatieramingen. Deze manier van werken hebben we al vaker met succes toegepast.

opgave 

appartementengebouw met 43 appartementen en collectieve werkruimte

locatie

Nobelhorst, Almere

bruto oppervlak

3.450 m2

opdrachtgever

Ymere i.s.m. Dura Vermeer

ontwerp

2014

oplevering

2016