05-svp-almere-nobelhorst-veld1-woningen-gevel3
03-almere-nobelhorst-veld1-woningen-schets2
02-almere-nobelhorst-veld1-wonignen-schets
01-almere-nobelhorst-veld1-woningen-gevel1
07-svp-almere-nobelhorst-veld1-woningen-gevel5
04-svp-almere-nobelhorst-veld1-woningen-gevel2

Almere Nobelhorst woningen Veld 1

Dorpse en gevarieerde woningbouw in Nobelhorst

Architectuur en stedenbouw in één hand

SVP werkt als stedenbouwkundige aan de wijk Nobelhorst (totaal 900 woningen), een bijzonder nieuw ‘stadsdorp’ in Almere waar veel ruimte is voor eigen initiatief. In het eerste deelgebied heeft SVP naast haar rol als stedenbouwkundige ook als architect de grondgebonden woningen en het appartementengebouw ontworpen. Het gaat om verschillende types, zowel rijenwoningen als twee-onder-een kappers en vrijstaande woningen die aan de Singel staan en aan de toekomstige Dorpslaan.

Elke woning een individuele uitstraling

Voor het ontwerp is gekozen voor een stoere en stevige architectuurstijl waarbij metselwerk en mooie details kenmerkend zijn. De woningen langs de Singel hebben door de symmetrische opzet van de gevel een formelere uitstraling die met name een ‘blauwe leefstijl’ aan zal spreken. De woningen aan de Dorpslaan kenmerken zich juist door een grote individuele uitstraling waardoor het lijkt alsof de straat organisch gegroeid is. Ook het appartementengebouw is in verschillende delen vormgegeven waardoor het relatief grote volume goed aansluit op de naastgelegen laagbouw woningen.

Bijzondere details zorgen voor dorpse uitstraling

Het plan is rijk gedetailleerd met bijzondere elementen zoals rollagen in het metselwerk, luiken en bijzondere dakranden. Daarnaast kenmerkt het plan zich door een zeer gevarieerd kappenlandschap. De grote variatie zorgt voor een dorpse, vriendelijke uitstraling en een sfeer die aanvullend is op het bestaande Almeerse woonmilieu.

opgave 

24 grondgebonden eengezinswoningen

locatie

Almere Hout, wijk Nobelhorst

opdrachtgever

VOF Ymere/Dura Vermeer en Gemeente Almere

ontwerp

2012