04-svp-amersfoort-amerhorst-gevel-2
03-svp-amersfoort-amerhorst-ligging
02-svp-amersfoort-amerhorst-birdview
01-svp-amersfoort-amerhorst-gevel
05-svp-amersfoort-amerhorst-gevel-3

Amersfoort Amerhorst

Zorgcampus in het Amersfoortse bos

Zorgcluster aan de rand van bos Nimmerdor

Aan de rand van het Leusderkwartier in Amersfoort heeft SVP twee woongebouwen ontworpen in een groene, campusachtige setting waarin een gedifferentieerd aanbod van zorg, welzijn en wonen voor senioren wordt ondergebracht. Dit cluster, De Amerhorst, bestaat uit een woontoren van negen lagen met daarin appartementen voor zelfstandig wonen en een multifunctioneel gebouw voor psychogeriatrische zorg (groepswoningen) van vier verdiepingen.

Levensloopbestendig wonen in diverse woonvormen

De appartementen in de woontoren zijn zelfstandig te bewonen, en worden aangeboden in het sociale en midden-hoge huursegment. Wanneer de zorgvraag van deze bewoners toeneemt, is het leveren van zorg mogelijk. In het zorgcomplex zijn op de begane grond algemene functies gevestigd als een grand café, fysiotherapeut en een activiteitencentrum. Op de verdiepingen bevinden zich groepswoningen waar steeds 8 cliënten een leefgedeelte delen, maar ook een op zichzelf staand appartement hebben. Het gebouw is zo ontworpen dat het in de toekomst, bij een eventueel veranderende zorgvraag, ook als gewoon appartementengebouw verhuurd kan worden.

Twee identiteiten vormen één geheel

Belangrijk voor De Amerhorst is dat de afzonderlijke gebouwen duidelijk herkenbaar zijn als één geheel maar tegelijkertijd ook een eigen identiteit uitstralen. Het verschil in gebouwhoogte bepaalt natuurlijk al een belangrijk deel van de eigen identiteit, die verder benadrukt wordt door een eigen kleur steen per gebouw. De overeenkomsten zijn echter ook duidelijk te herkennen: beide gebouwen zijn opgetrokken uit metselwerk, hebben een heldere massa en ‘buitenkamers’ van witte baksteen die als accenten uitsteken.

opgave

appartementengebouw met 36 appartementen en zorgcomplex met 3 woongroepen en ondersteunende functies

locatie

Bosweg, Amersfoort

bruto oppervlak

7.000 m²  

opdrachtgever

Habion en Amaris Zorggroep

ontwerp

2014