02-amersfoort-audiologisch-centrum-uitbreiding-architectuur-zorg-renovatie-interieur-utliteitsgebouw-voor-na
10-amersfoort-audiologisch-centrum-uitbreiding-architectuur-zorg-renovatie-interieur-utliteitsgebouw-gevel2
01-amersfoort-audiologisch-centrum-uitbreiding-architectuur-zorg-renovatie-interieur-utliteitsgebouw-panorama
04-amersfoort-audiologisch-centrum-uitbreiding-architectuur-zorg-renovatie-interieur-utliteitsgebouw-gang
05-amersfoort-audiologisch-centrum-uitbreiding-architectuur-zorg-renovatie-interieur-utliteitsgebouw-vergaderkamer
05-amersfoort-audiologisch-centrum-uitbreiding-architectuur-zorg-renovatie-interieur-utliteitsgebouw-gang
03-amersfoort-audiologisch-centrum-uitbreiding-architectuur-zorg-renovatie-interieur-utliteitsgebouw-dakterras
06-amersfoort-audiologisch-centrum-uitbreiding-architectuur-zorg-renovatie-interieur-utliteitsgebouw-bureau
07-amersfoort-audiologisch-centrum-uitbreiding-architectuur-zorg-renovatie-interieur-utliteitsgebouw-hal
12-amersfoort-audiologisch-centrum-uitbreiding-architectuur-zorg-renovatie-interieur-utliteitsgebouw-plattegrond

Amersfoort Audiologisch Centrum

Uitbreiding met eigentijdse uitstraling

Gebouw op poten

In 2001 heeft SVP het interieur van het bestaande gebouw van het Audiologisch Centrum gerenoveerd. Bijna 10 jaar later was de vraag naar uitbreiding actueel geworden met een verdubbeling van het oppervlak.

Een uitvoerige haalbaarheidsstudie in meerdere modellen wees uit dat de locatie geen uitbreiding op de begane grond toestond, maar ook dat de bestaande fundering niet gedimensioneerd was op een extra laag. SVP heeft toen een model getekend waarbij een nieuw gebouw over het bestaande heen gebouwd kon worden. Het nieuwe gebouw heeft een eigen fundering en staalconstructie los van het bestaande gebouw. Intern zijn er verbindingen gemaakt door middel van een lift en twee trappenhuizen.

Warm interieur met veel daglicht

Op de verdieping is een heldere plattegrond ontstaan rondom een patio die ook daglicht in de entreehal op de begane grond brengt. Speciale ruimtes zijn aanwezig voor gehoortesten. Deze zijn geconstrueerd als een doos in een doos constructie. De overige ruimtes moeten zowel aan werkplekken plaats bieden als aan speciale onderzoekskamers. Alle technische eisen zijn verwerkt in een rustig en licht interieur dat een hoogwaardige kwaliteit heeft.

Fris en stoer

Aan de buitenzijde heeft het nieuwe gebouw een eigen uitstraling gekregen die zich onderscheidt van het anonieme bestaande gebouw. De nieuwbouw heeft een donkere contrasterende kleur, maar de grote glasvlakken geven het gebouw een open karakter. Om zoveel mogelijk gewicht te besparen is de gevel uitgevoerd in lichte materialen. Een nieuwe entree legt op de begane grond de relatie tussen oud en nieuw.

opgave

uitbreiding bestaande gebouw

locatie

Zangvogelweg 150, Amersfoort

oppervlak

bestaand 890 m2, nieuw 1.800 m2 BVO

bouwkosten

circa € 1.600.000,00

opdrachtgever

Pento - Audiologisch centrum en gezinsbegeleiding

ontwerp

2009

oplevering

2011

beelden

Sjaak Henselmans