14-svp-amersfoort-brink-architectuur-stedenbouw-onderwijs-welzijn-interieur-combinatiegebouw-utiliteitsgebouw-scholen-schoolplein2
02-svp-amersfoort-brink-architectuur-stedenbouw-onderwijs-welzijn-interieur-combinatiegebouw-utiliteitsgebouw-scholen-voorgevel
05-svp-amersfoort-brink-architectuur-stedenbouw-onderwijs-welzijn-interieur-combinatiegebouw-utiliteitsgebouw-scholen-voorgevel4
06-svp-amersfoort-brink-architectuur-stedenbouw-onderwijs-welzijn-interieur-combinatiegebouw-utiliteitsgebouw-scholen-voorgevel5
10-svp-amersfoort-brink-architectuur-stedenbouw-onderwijs-welzijn-interieur-combinatiegebouw-utiliteitsgebouw-scholen-voorkant
01-svp-amersfoort-brink-architectuur-stedenbouw-onderwijs-welzijn-interieur-combinatiegebouw-utiliteitsgebouw-scholen-gang
07-svp-amersfoort-brink-architectuur-stedenbouw-onderwijs-welzijn-interieur-combinatiegebouw-utiliteitsgebouw-scholen-trap
11-svp-amersfoort-brink-architectuur-stedenbouw-onderwijs-welzijn-interieur-combinatiegebouw-utiliteitsgebouw-scholen-gymen
12-svp-amersfoort-brink-architectuur-stedenbouw-onderwijs-welzijn-interieur-combinatiegebouw-utiliteitsgebouw-scholen-schoolplein
09-svp-amersfoort-brink-architectuur-stedenbouw-onderwijs-welzijn-interieur-combinatiegebouw-utiliteitsgebouw-scholen-ontwerp2
08-svp-amersfoort-brink-architectuur-stedenbouw-onderwijs-welzijn-interieur-combinatiegebouw-utiliteitsgebouw-scholen-ontwerp

Amersfoort De Brink

Geordende complexiteit en dynamiek

Het ontwerp maakt deel uit van een kindercluster dat ruimte biedt aan verschillende gebruikers. Het masterplan voor de totale cluster van drie gebouwen is in nauwe samenwerking met Atelier Pro ontstaan. SVP heeft het middendeel van de cluster ontworpen en uitgewerkt. Het middendeel wordt gekenmerkt door een grote mate van complexiteit, aangezien elke gebruiker graag zijn eigen plek in het gebouw wil. Om toch een gezamenlijke uitstraling te krijgen is een passage ontworpen waarlangs alle afzonderlijke ruimtes gegroepeerd zijn.

Ruimtelijk springt de passage in het oog door de verrassende werking met vides, loopbruggen, lichthoven en doorkijkjes. Een ander kenmerk van het ontwerp is het binnenplein met aula en horecafuncties. Via een glaswand en een arcade opent het plein zich naar buiten en vormt zo een spectaculaire blikvanger.

Het project is genomineerd voor de scholenbouwprijs, de milieuprijs en de Amersfoortse Architectuurprijs.

opgave

Brede School met kinderdagverblijf, wijkcentrum, sportvoorziening en gemeenschappelijke voorzieningen voor vier scholen

locatie

uitbreidingswijk Amersfoort Noord

bruto oppervlak

3.600 m2

bouwkosten

circa € 4.200.000,00

opdrachtgever

NV SRO Amersfoort (namens de gemeente)

ontwerp

2000

oplevering

2004-2008