Lohuizen_locaties_LUFO
Lohuizen_locaties_SCHEMA-01
01-svp-amsterdam-lohuizen-cruquiuseiland-oostelijk-havengebied-woningbouw-jongeren-statushouders-nezzt-de-meeuw
02-svp-amsterdam-lohuizen-cruquiuseiland-oostelijk-havengebied-woningbouw-jongeren-statushouders-nezzt-de-meeuw
03-svp-amsterdam-lohuizen-cruquiuseiland-oostelijk-havengebied-woningbouw-jongeren-statushouders-nezzt-de-meeuw
04-svp-amsterdam-lohuizen-cruquiuseiland-oostelijk-havengebied-woningbouw-jongeren-statushouders-nezzt-de-meeuw

Amsterdam Lohuizen

Circulaire jongerenhuisvesting op Cruquiuseiland

EEN CIRCULAIRE START

In het Oostelijk havengebied van Amsterdam, op Cruquiuseiland, is het woningbouwproject Lohuizen gerealiseerd. Op een fraai gelegen kavel aan de Th. K. van Lohuizenlaan is een geleed gebouw ontworpen dat een nieuw thuis biedt aan 96 jonge Amsterdammers, waarvan de helft statushouder is. Lohuizen bevat verschillende formaten zelfstandige woningen, variërend van kamers tot mini-appartementen, aangevuld met een gemeenschappelijke ruimte per verdieping, een grotere ontmoetingsruimte op de begane grond en een dakterras. Zo is voor de nieuwe, jonge bewoners ruimte gecreëerd om een hechte gemeenschap te gaan vormen.

VERBINDENDE ELEMENTEN MET RUIMTELIJK EFFECT

Het gebouw is opgeknipt in twee delen. Enerzijds om aan te sluiten op de ritmiek van de bestaande bebouwing langs de Th. K. van Lohuizenlaan, anderzijds om de entrees aan beide zijden van het gebouw te accentueren. Ook ontstaat er door deze compositie van de woonunits, een interessante slinger in het hart van het gebouw, die de ontmoetingsruimte, het trappenhuis en het dakterras met elkaar verbindt. De luifel bij de hoofdentree en ontmoetingsruimte verzacht de overgang tussen het interieur en exterieur.

VAN WEGGOOI-SAMENLEVING NAAR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE

Het complex is opgebouwd uit modulaire bouwstenen van ca. 3 x 6 meter. Met deze bouwstenen zijn drie typen woningen gerealiseerd, die door bouwer NEZZT zijn ontwikkeld en geprefabriceerd. Alle woningen zijn voorzien van hoogwaardig sanitair, eigen installaties en een eigen keuken. Doordat deze woningen al in de fabriek gerealiseerd worden is het project in zeer korte tijd op locatie neergezet. Ze zullen voor een periode van 10 á 15 jaar op deze plek blijven staan, waarna ze gedemonteerd worden en elders weer een nieuw thuis kunnen bieden. Hierdoor is een begin gemaakt onze lineaire weggooi-samenleving om te buigen naar een circulaire, herbruikbare economie en is dit project de start van een levenlang mensen huisvesten waar dat nodig is.

opgave

Zelfstandige woningen voor 96 jongeren en statushouders variërend van kamers tot mini-appartementen.

locatie

Amsterdam, Cruquiuseiland, Th. K. van Lohuizenlaan.

opdrachtgever

De Alliantie

hoofdaannemer

NEZZT, by De Meeuw

oplevering

januari 2018