0_ijburg_set_locatie
IJburg Blok13_locaties_SCHEMA-01
SjH18_07555
1_ijburg_set_ontmoetingsplek
2_ijburg_set_volume woonprogramma
3_ijburg_set_bezonning en orientatie
4_ijburg_set_volume en schaal
SjH18_07559
SjH18_07148
Naamloos_panorama2
SjH18_07279
SjH18_07340
SjH18_07353
Naamloos_panorama1
SjH18_07197
SjH18_07295

Amsterdam Set

EEN BIJZONDER WOONPROJECT CENTRAAL OP IJBURG

JONGE IJBURGERS KRIJGEN EEN CENTRALE PLEK

Op een mooie locatie, centraal op IJburg, is gewerkt aan een bijzonder woonproject. Daar zijn 141 woningen gerealiseerd voor starters van 18 t/m 27 jaar, waarvan de helft statushouder zal zijn. Net als de projecten Karmijn en Lohuizen is Set opgebouwd uit modulaire eenheden. Met deze eenheden zijn 103 eenpersoons studio’s en 38 tweepersoons appartementen gerealiseerd. Daarnaast nog een grote ontmoetingsruimte en drie gezamenlijke woonkamers. Zo wordt ruimte geboden voor bewoners én buurtgenoten om te bouwen aan een levendige gemeenschap.

EEN OMARMEND GEBOUW

De locatie waar Set staat is een plek van waarde voor de bestaande bewoners van IJburg. Deze open plek in het stedelijk weefsel zorgt namelijk niet alleen voor lucht en ruimte in de buurt, maar is ook een speel- en ontmoetingsplaats. Deze functie moet natuurlijk behouden blijven en heeft geresulteerd in een gebouw dat de plek omarmd.  Dit is niet alleen bewerkstelligd door het gebouw te positioneren in een L-vorm, ook het geleidelijk aftrappen van het volume in twee richtingen zorgt ervoor dat het gebouw niet te zwaar oogt op de locatie. Daarnaast zorgt het aftrappen voor veel zonlicht op de open plek en blijft toezicht vanuit omringende bebouwing goed mogelijk, wat de sociale veiligheid bevorderd. De gevel is afgewerkt met een fraaie houten bekleding, onderbroken door fris ogende, horizontale banden. Hierdoor doet het gebouw er ook qua materialisatie alles aan om op een natuurlijke en elegante manier te landen in de omgeving.

EEN LEVEN LANG HUISVESTEN

Het complex is opgebouwd uit modulaire bouwstenen van ca. 3 x 6 meter. Met deze bouwstenen zijn twee typen woningen gerealiseerd, ontwikkeld en geprefabriceerd door bouwer Jan Snel. Zodat het gebouw uiteindelijk ook weer tot modulaire bouwstenen kan worden teruggebracht en dezelfde woningen op een andere locatie opnieuw kunnen worden ingezet. Zo staan de studio’s en appartementen van Set aan het begin van een leven lang mensen huisvesten.

 

Winnaar Arie Keppler Prijs 2020 in de categorie Sociaal Cement!

opgave

103 eenpersoons studio’s en 38 tweepersoons appartementen

locatie

Amsterdam, IJburg, Blok 13a, Erich Salomonstraat

opdrachtgever

De Alliantie

hoofdaannemer

Jan Snel

oplevering

mei 2018