bannehof_locaties_LUFO
bannehof_locaties_SCHEMA-01
SVP_architectuur_stedenbouw_Zaandijk_bannehof_04
SVP_architectuur_stedenbouw_Zaandijk_bannehof_03
SVP_architectuur_stedenbouw_Zaandijk_bannehof_05
SVP_architectuur_stedenbouw_Zaandijk_bannehof_06
SVP_architectuur_stedenbouw_Zaandijk_bannehof_07
SVP_architectuur_stedenbouw_Zaandijk_bannehof_02
SVP_architectuur_stedenbouw_Zaandijk_bannehof_01
SVP_architectuur_stedenbouw_Zaandijk_bannehof_13
SVP_architectuur_stedenbouw_Zaandijk_bannehof_14
SVP_architectuur_stedenbouw_Zaandijk_bannehof_12
SVP_architectuur_stedenbouw_Zaandijk_bannehof_08
SVP_architectuur_stedenbouw_Zaandijk_bannehof_09

BANNEHOF ZAANSTAD

NIEUW WARM HART VOOR ROOSWIJK

Versleten hart

Rooswijk is een woonbuurt in Zaandijk , binnen de gemeente Zaanstad. Het gemeentehuis wat midden in de wijk stond is verhuisd naar Zaandam. Hierdoor ligt in het hart van de wijk een groot braakliggend terrein. Naast het braakliggende terrein ligt een plein dat nu een echte windvanger is. Er lopen verschillende verkeersroutes door voor zowel auto’s, fietsers en wandelaars. Op het plein staat een kiosk vlak aan het water en er grenzen verschillende andere voorzieningen direct aan het gebied, zoals een verzorgingstehuis en een middelbare school.

 

Een integrale visie op landschap, stedenbouw en architectuur

Het nieuwe ontwerp voor de Bannehof geeft de wijk Rooswijk weer een warm hart. Stoere nieuwe blokken vormen een hecht centrumgebied. Er ontstaat een nieuwe ontmoetingsplek met een plein met voorzieningen en een haventje. De vormentaal van bijvoorbeeld het pakhuis aan het plein doet denken aan de architectuur van de oude Zaanse industrie.
Het waterrijke plan sluit aan op de wensen om het gebied doorvaarbaar te houden, de recreatie mogelijkheden liggen dan ook in de vorm van een park langs de oever van de historische Sluissloot. De buurt krijgt een gezonde hoeveelheid zonlicht door de beperkte hoogte van de gebouwen en een groene uitstraling.

 

Van stads naar natuurlijk

Tevens creëren we een zeer gevarieerd woonmilieu met maar liefst 160 woningen in dertien verschillende woningtypes. Deze woningtypes gaan van stads (aan het plein) tot aan een natuurlijke leefomgeving (aan het water) en alles er tussenin, waaronder een blok met aan de binnenkant terrastuinen. Deze woningtypes geven een antwoord op de verschillende woonwensen die leven in de buurt. De woningen bieden plaats aan verschillende woongroepen, senioren en gezinnen.
Zo krijgt de rustige wijk een dynamisch hart met veel verschillende bevolkingsgroepen, ontmoetingsplekken en buitenruimtes met een warme en uitnodigende sfeer. Dit is gelukt omdat het plan integraal is ontworpen: de buitenruimte, de architectuur en de stedenbouw sluiten naadloos op elkaar aan.

opgave

Stedenbouwkundig plan en inrichting openbare ruimte, 160 woningen

locatie

Zaanstad, Zaandijk, Rooswijk

opdrachtgever

Ontwikkelcombinatie Ten Brinke en Plegt-Vos

samenwerking met

Adviesbureau Haver Droeze, WE Adviseurs, Fakton en Kuub

ontwerp

2017