05-svp-architectuur-stedenbouw-blaricum-gemeentehuis-seniorenwoningen-herbestemmen-renovatie-woningbouw-aanzicht4
01-svp-architectuur-stedenbouw-blaricum-gemeentehuis-seniorenwoningen-herbestemmen-renovatie-woningbouw-aanzicht
03-svp-architectuur-stedenbouw-blaricum-gemeentehuis-seniorenwoningen-herbestemmen-renovatie-woningbouw-aanzicht3
04-svp-architectuur-stedenbouw-blaricum-gemeentehuis-seniorenwoningen-herbestemmen-renovatie-woningbouw-birdview
02-svp-architectuur-stedenbouw-blaricum-gemeentehuis-seniorenwoningen-herbestemmen-renovatie-woningbouw-aanzicht2

Blaricum verbouw gemeentehuis

Van monument tot luxeuze seniorenwoning

Luxueus wonen in historische villa

Dit unieke en complexe project betreft de verbouw van het huidige gemeentehuis van Blaricum tot een appartementengebouw voor zeer exclusief wonen in het Gooi.

De villa is in 1937 door William en Anna Singer gebouwd als woning met atelierruimte en dienstvertrekken. Het middendeel was woonruimte, het westelijke deel diende als atelier- en expositieruimte en het oostelijke deel was een dienstvleugel. Deze heldere bouwkundige structuur leent zich goed voor het opnemen van 7 grote appartementen. De oppervlakten van de appartementen variëren tussen 220 m² en 370 m².

Parkeren uit het zicht

De nieuwe ontsluiting met garageboxen wordt (onder maaiveld) als een ‘lint’ tegen het gebouw aangebracht en is bereikbaar middels een verdiepte rijstrook. Door middel van deze ‘nieuwe plint’ voor het gebouw langs wordt de samenhang van de drie nieuwe entrees zichtbaar.

Oud versus nieuw

Het bestaande gebouw kent een klassieke opbouw bestaande uit plint, gevel- en dakvlak. De gevels van de nieuwe volumes hebben een geheel eigen verschijningsvorm en worden uitgevoerd in ontspiegeld glas met een witte zeefdruk. Hierdoor ontstaat een transparante maar ook spannende ruimte, waarin het volume van de noodzakelijke lift en de trappen, uitgevoerd als losse treden, in het beeld vervaagt en een chic karakter oplevert. De terugliggende aansluiting op de bestaande gevel en het dak wordt uitgevoerd in verbronsd messing dat door haar natuurlijke verschijning en kleur de entreegebouwtjes op een elegante wijze verbindt met zowel de wit gepleisterde gevel alsook de groen geglazuurde pannen.

opgave

verbouw van het gemeentehuis tot 7 luxueuze appartementen met ondergrondse parkeergarage

locatie

Blaricum

bruto oppervlak

circa 2.440 m2

opdrachtgever

Dupon Vastgoedontwikkeling BV en Fas Veen

ontwerp

2008