03-svp-amersfoort-daklozenopvang-gevel-2
01-svp-amersfoort-daklozenopvang-gevel-1
09-svp-amersfoort-daklozenopvang-interieur-3
08-svp-amersfoort-daklozenopvang-interieur-2
07-svp-amersfoort-daklozenopvang-interieur-1
05-svp-amersfoort-daklozenopvang-gevel-4
06-svp-amersfoort-daklozenopvang-gevel-5
04-svp-amersfoort-daklozenopvang-gevel-3
10-svp-amersfoort-daklozenopvang-gevel
02-svp-amersfoort-daklozenopvang-plattegrond

Amersfoort Dak- en thuislozenopvang

Dak- en thuislozenopvang Amersfoort

Een springplank naar een nieuw perspectief

De nieuwe, door SVP ontworpen dak- en thuislozenopvang in Amersfoort is op 19 juni 2015 officieel geopend. Met deze opening is één plek gerealiseerd voor opvang, begeleiding en hulpverlening aan dak- en thuislozen in Amersfoort. De dag- en nachtopvang van Kwintes fungeert als vangnet in nood en een springplank naar een structurele oplossing. Het ontwerp is in nauw overleg met de mensen die ook daadwerkelijk de zorg gaan verstrekken tot stand gekomen.

Permanent gebouw met modulaire bouwmethode

Het gebouw is gerealiseerd middels een modulaire bouwmethode. Aan de zijde van het Smalle Pad biedt het ontwerp de gewenste beslotenheid naar de openbare ruimte. In contrast daarmee opent het interieur zich royaal vanuit de centrale ontmoetingsruimte naar de besloten buitenruimte aan de achterzijde. Hiermee biedt het gebouw letterlijk een positief perspectief. Er is veel aandacht besteed aan heldere zichtlijnen en veiligheid voor cliënten en personeel.

Beroemde buren

Het gebouw staat op een architectonische hotspot in Amersfoort, naast het trafostation van Ben van Berkel en tegenover de huisvesting van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De heldere ritmiek in de gevels is een uitdrukking van het gebouwmoduul maar legt ook een verband met het trafostation. De gesloten gevel met zwarte planken wordt aangevuld met een licht en uitnodigend accent bij de entree.

opgave 

architectonisch ontwerp dak- en thuislozenopvang

locatie

Amersfoort

bruto oppervlak

610 m2

opdrachtgever

Gemeente Amersfoort en Kwintes

ontwerp

2014

oplevering

2015 

beelden

Sjaak Henselmans