01-svp-architectuur-stedenbouw-deventer-brink-werkgebied-winkelgebied-openbare-ruimte-plattegrond
02-svp-architectuur-stedenbouw-deventer-brink-werkgebied-winkelgebied-openbare-ruimte-plein
03-svp-architectuur-stedenbouw-deventer-brink-werkgebied-winkelgebied-openbare-ruimte-plein2
04-svp-architectuur-stedenbouw-deventer-brink-werkgebied-winkelgebied-openbare-ruimte-plein3

Deventer De Brink

Herinrichting De Brink

De Brink is het grootste plein in het stadshart van Deventer. Eigenlijk is het een verzameling kleinere pleinen die via een ruime kromming de belangrijkste winkelstraat en de kade van de IJssel met elkaar verbindt. De Brink is dus zowel plek als route.

Bij de herinrichting heeft de gedachte voorop gestaan dat een goed plein nooit moeilijk in elkaar zit, maar een simpele samenvoeging is van alledaagse middelen en functies.

De Brink is verdeeld in vier pleinruimten van verschillende omvang. Deze ruimten zijn opgeschoond, dat wil zeggen dat bomen, terrassen, stallingen en parkeerplaatsen naar de randen zijn verplaatst. Het plein is een lege ruimte geworden die alle functies kan herbergen, zoals natuurlijk de markt en de kermis, maar ook muziekfestivals en andere evenementen. Rondom zijn de terrassen vergroot. Auto’s zijn niet geweerd, want die horen bij het stedelijk leven. De functionele zonering wordt aangegeven door bomen die een scherm vormen rond het plein.

In de nieuwe situatie is het plein weer hol in plaats van bol gestraat. Dit komt de ruimtelijke beleving ten goede en vereenvoudigt de afwatering. Rond de Waag en de fontein zijn bordessen aangelegd om het hoogteverschil op te vangen. Hierdoor zijn bijzondere zitplekken ontstaan en komen beide monumenten beter tot hun recht. Gekozen is voor toepassing van gebakken klinkers in combinatie met betonelementen zoals goten en treden. Het kleurenpalet verloopt van geel naar paarsrood en harmonieert met de veelkleurigheid van de gevels.