01-svp-architectuur-stedenbouw-doorn-kantoor-boswijklaan-renovatie-utiliteitsgebouw-herbestemmen-binnentuin
02-svp-architectuur-stedenbouw-doorn-kantoor-boswijklaan-renovatie-utiliteitsgebouw-herbestemmen-gevel
03-svp-architectuur-stedenbouw-doorn-kantoor-boswijklaan-renovatie-utiliteitsgebouw-herbestemmen-gevel2
04-svp-architectuur-stedenbouw-doorn-kantoor-boswijklaan-renovatie-utiliteitsgebouw-herbestemmen-interieur

Doorn Kantoor Boswijklaan

Samenhangend geheel, beperkt budget

In 2005 heeft Woningbouwcorporatie Heuvelrug Wonen ten behoeve van hun hoofdkantoor een bestaand pand in Doorn aangekocht en aan SVP gevraagd een integraal ontwerp te maken voor de renovatie van dit bestaande pand, aangevuld met nieuwbouw.

De esthetische kwaliteit van het bestaande pand was slecht. Het ontwerp is er dan ook op gericht om het totale complex een hogere kwaliteit te geven, zonder dat de nieuwbouw zich afzet tegen de bestaande bouw. De uitdaging was om een samenhangend geheel te realiseren met een beperkt budget.

Op een subtiele wijze zijn bestaande elementen uit de oudbouw verweven in de nieuwbouw. Naast materialen die terugkomen, is een grote mate van samenhang verkregen door de nieuwbouw in maat en verhoudingen af te stemmen op bestaande afmetingen en belijningen. Omgekeerd zijn er elementen uit de nieuwbouw aan het bestaande gebouw toegevoegd.

De kwaliteitsslag werd gevonden in de materiaal- en kleurkeuze: een warme metselwerksteen met doorgestreken voeg geeft karakter aan het nieuwe deel. De bestaande armoedige witte betonsteen werd passend bij de nieuwe steen in kleur gekeimd. Nieuwe luifels ter plaatse van grote glasvlakken zijn elementen die oud en nieuw nog meer aan elkaar koppelen en mooie accenten aan de beide gebouwen geven.

In het interieur spelen daglicht en warmte een belangrijke rol. Een grote glazen pui zorgt voor een zee van licht in de ontvangsthal met vide. Diverse glaspuien zorgen voor verrassende doorkijkjes in het interieur. De bestaande houten plafonds in het oude gebouw hebben de toon gezet voor de overige materiaalkeuze. Het geheel heeft een warme en rustige sfeer gekregen.

opgave

renovatie en aanvullende nieuwbouw kantoorgebouw

locatie

Doorn, Boswijklaan

bruto oppervlak

1.270 m2

bouwkosten

circa € 1.400.000,00

opdrachtgever

Heuvelrug Wonen

hoofdaannemer

BAM Utiliteitsbouw Utrecht

meubeladvies

Projectum Houten

opgeleverd

2006