SVP_architectuur_Stedenbouw_amersfoor_zeist_eikenstein05
SVP_architectuur_Stedenbouw_amersfoor_zeist_eikenstein04
SVP_architectuur_Stedenbouw_amersfoor_zeist_eikenstein02
SVP_architectuur_Stedenbouw_amersfoor_zeist_eikenstein01
SVP_architectuur_Stedenbouw_amersfoor_zeist_eikenstein06
SVP_architectuur_Stedenbouw_amersfoor_zeist_eikenstein03

Eikenstein Zeist

jeugdgevangenis maakt plaats voor wonen en zorg

Voormalig jeugdgevangenis

De voormalige tuchtschool en jeugdgevangenis Eikenstein in Zeist is niet meer in gebruik. Het gemeentelijke monument vormt het pareltje van een grotere ontwikkellocatie die ruimte gaat bieden aan een inclusieve woonbuurt waar ontmoeting centraal staat. Op deze prachtige open plek tussen de bomen is een mix van sociale huur, vrijesector-, huur- en koopwoningen bedacht, gegroepeerd in clusters rondom een nieuwe parkachtige ruimte in het hart van het gebied. De woningen hebben gebouwde terrassen of grenzen aan de groene bosrand waardoor iedereen aan het groen woont.

Respect voor historie

In opdracht van Fakton Capital Group en Plegt-Vos werkt SVP integraal aan een stedenbouwkundig plan voor de nieuwe woonbuurt en aan de architectuur voor de herontwikkeling van het pand. Het monumentale gedeelte van het complex wordt in oude glorie herstelt en biedt straks ruimte aan een combinatie van sociale woningen en zorgwoningen. De recentere aanbouwen op het achterterrein worden gesloopt. Het monument krijgt een optopping waarmee een nieuwe voorzijde gecreƫerd wordt die aansluit op de nieuwe inclusieve woonbuurt op het achterterrein. Lees hier meer

Plan door participatie

Zoals SVP graag doet werken we ook hier met participatie. Open Monumentendag was voor ons de uitgelezen kans om het jarenlang voor de buitenwereld afgesloten complex in de huidige staat te laten zien. Maar natuurlijk ook om de toekomstplannen voor Eikenstein te presenteren! Ruim 400 omwonenden uit Zeist, nieuwsgierigen en kunstliefhebbers stonden soms tot een uur in de rij om een rondleiding te krijgen langs de oude cellen, luchtplaatsen en gemeenschappelijke ruimtes. Bekijk hier een impressie van de Open Monumentendag.

in samenwerking met

Bureau voor Gebiedscommunicatie

Opdrachtgever

Fakton en Plegt-Vos