01-svp-eindhoven-eatc-voorgevel
03-svp-eindhoven-eatc-exterieur
05-svp-eindhoven-eatc-hal
04-svp-eindhoven-eatc-gang
02-svp-eindhoven-eatc-overzicht

Eindhoven EATC

Internationale allure met Nederlandse roots

Een helder gebouw met een representatieve uitstraling

SVP Architectuur en Stedenbouw heeft een ontwerp gemaakt voor de nieuwe huisvesting van het European Air Transport Command (EATC). EATC is een internationaal commandocentrum dat voor verschillende landen de operationele controle van het militair luchtvervoer uitvoert op de vliegbasis Eindhoven. De representatieve functie van het nieuwe commandocentrum vraagt om een uitstraling van internationale allure. Het is een herkenbaar gebouw met een heldere organisatie. Door zijn ligging aan het centrale plein heeft het gebouw een dynamisch en uitnodigend karakter waar ontmoeting centraal staat.

Een afleesbare horizontale geleding

Het concept van het gebouw bestaat uit een begane grond met een aantal specifieke functies die in aparte bouwvolumes zijn ondergebracht met daartussen een semipublieke gemeenschappelijke ruimte. Deze gemeenschappelijke ruimte dient als toegang tot het gebouw en heeft een schakelfunctie tussen de verschillende volumes op de begane grond. Een langgerekte, getrapte ruimte langs een groene wand waar, in combinatie met het voorliggende ontvangstplein, gelegenheid is om grote recepties en bijeenkomsten te organiseren. Door de transparante gevel wordt de sfeer van het plein voelbaar in het gebouw. In deze entreezone bevindt zich ook de toegang tot het verticale transportsysteem, van waaruit de hogere niet publiek toegankelijke verdiepingen worden ontsloten. Deze verdiepingen zijn horizontaal gelaagd waarbij glas en metselwerk in de gevel worden afgewisseld.

Transparante gangen met gelegenheid voor ontmoeting

Het gebouw heeft een hoge mate van transparantie, zowel in de gevel als in het interieur is zo veel mogelijk glas toegepast. De gangwanden zijn opgebouwd uit demontabele glaswanden en zijn makkelijk verplaatsbaar waardoor een hoge mate van flexibiliteit word gerealiseerd. In deze gangen bevinden zich bijzondere gelegenheid waar informele ontmoeting centraal staat. Ze hebben een warme uitstraling en zijn door de ronde vormen duidelijk herkenbaar.

Het gebouw wordt naadloos opgenomen in zijn omgeving

De nieuwbouw en het bestaande gebouw worden benaderd via dezelfde route en de ingangen liggen tegenover elkaar. Deze situatie is aangegrepen om van de paden en het plein één centrale verblijfsruimte te maken. Het gebouw heeft een dynamisch gevormde plint in twee niveaus die is ingepakt met groene taluds. Op deze wijze krijgt het volume een voortzetting op het maaiveld.

opgave

multifunctioneel kantoorgebouw met auditorium, commandocentrum en opslag uitrusting

locatie

vliegbasis Eindhoven

opdrachtgever

Rijksvastgoedbedrijf en Ministerie van Defensie

prijsvraagontwerp

2014