01-svp-heemskerk-vlinderschool-architectuur-interieur-onderwijs-welzijn-basisschool-gevel
02-svp-heemskerk-vlinderschool-architectuur-interieur-onderwijs-welzijn-basisschool-gevel
02-svp-heemskerk-vlinderschool-architectuur-interieur-onderwijs-welzijn-basisschool-gevel2
05-svp-heemskerk-vlinderschool-architectuur-interieur-onderwijs-welzijn-basisschool-gang
04-svp-heemskerk-vlinderschool-architectuur-interieur-onderwijs-welzijn-basisschool-klaslokaal
06-svp-heemskerk-vlinderschool-architectuur-interieur-onderwijs-welzijn-basisschool-gang
03-svp-heemskerk-vlinderschool-architectuur-interieur-onderwijs-welzijn-basisschool-trap-hal
06-svp-heemskerk-vlinderschool-architectuur-interieur-onderwijs-welzijn-basisschool-klaslokaal

Heemskerk Vlinderschool

Slim ruimtegebruik

Compact gebouw met groot speelplein

De locatie maakt onderdeel uit van een groene zone in de wijk, waarin naast een verouderde school ook een speelterrein voor de buurt is opgenomen. De bestaande school uit de zestiger jaren was aan vervanging toe.

Slim ruimtegebruik

We hebben een compact tweelaags volume ontworpen met een eenvoudige constructie. Het gebouw opent zich naar het schoolplein door middel van een lichte gevel achter een kolommenstructuur. In  de opengewerkte hoek bevindt zich de hoofdentree die direct toegang geeft tot de gemeenschapsruimte. Deze centrale ontmoetingsruimte staat via een vide in contact met de eerste verdieping. Langs de omloop zijn computerwerkplekken gerealiseerd.

De groepsruimten zijn geclusterd in groepjes rondom gezamenlijke leerpleinen. De groepsruimten van de onderbouw liggen aan het schoolplein en hebben rechtstreeks toegang naar het plein door de dubbele deuren. Elk lokaal heeft een etalage waarin werkstukken van de kinderen tentoongesteld kunnen worden. Op de eerste verdieping wordt tot diep in het gebouw via lichtkoepels daglicht binnen gehaald.

De compacte tweelaagse school heeft als voordeel dat er voldoende ruimte overblijft voor een ruim speelterrein. De inrichtingsplannen zijn al gemaakt, maar er moet nu nog gespaard worden om als eerste een mooie boom op het plein te zetten. Gelukkig hebben we de mooie volwassen bomen rondom de locatie kunnen behouden, waardoor voorlopig voldoende groen rondom aanwezig is.

opgave

10-klassige basisschool locatie Heemskerk

bruto oppervlak

1.600 m2

bouwkosten

€ 1.800.000,00

opdrachtgever

Stichting Tabijn

hoofdaannemer

Bouwbedrijf Tromp

ontwerp

2005

oplevering

2010