08-svp-hengelose-es-stedenbouw-architectuur-masterplan-binnenstedelijk-gebiedsvisie-participatie-cocreatie-herstructurering-renovatie-structuur
09-svp-hengelose-es-stedenbouw-architectuur-masterplan-binnenstedelijk-gebiedsvisie-participatie-cocreatie-herstructurering-renovatie-vogelvlucht
13-svp-hengelose-es-stedenbouw-architectuur-masterplan-binnenstedelijk-gebiedsvisie-participatie-cocreatie-herstructurering-renovatie
12-svp-hengelose-es-stedenbouw-architectuur-masterplan-binnenstedelijk-gebiedsvisie-participatie-cocreatie-herstructurering-renovatie
11-svp-hengelose-es-stedenbouw-architectuur-masterplan-binnenstedelijk-gebiedsvisie-participatie-cocreatie-herstructurering-renovatie
10-svp-hengelose-es-stedenbouw-architectuur-masterplan-binnenstedelijk-gebiedsvisie-participatie-cocreatie-herstructurering-renovatie-woonstraat
05-svp-hengelose-es-stedenbouw-architectuur-masterplan-binnenstedelijk-gebiedsvisie-participatie-cocreatie-herstructurering-renovatie-groene-stromen
07-svp-hengelose-es-stedenbouw-architectuur-masterplan-binnenstedelijk-gebiedsvisie-participatie-cocreatie-herstructurering-renovatie-groene-poort
06-svp-hengelose-es-stedenbouw-architectuur-masterplan-binnenstedelijk-gebiedsvisie-participatie-cocreatie-herstructurering-renovatie-groene-hart

Hengelose Es

Het vriendschapsmodel van Broek en Bakema ‘revisited’

Een wijk met roots!

De Hengelose Es is een bijzondere wijk, in deze naoorlogse flatwijk ontworpen door Van Broek en Bakema vindt de komende jaren een ingrijpende herstructurering plaats. Alle laagbouw wordt vervangen door nieuwbouw en slechts twee flats blijven staan en worden gerenoveerd. De wijk ligt uniek aan de rand van park ´t Weusthag. In het stedenbouwkundig plan wordt deze unieke kwaliteit letterlijk de wijk ingehaald door de beide flats in te passen in een centraal park. De vingers van het park lopen diep de wijk in, het park ´wortelt´ in de wijk waardoor iedereen het gevoel heeft aan het park te wonen.

Samenhangende beeldkwaliteit

Stedenbouw, landschap en architectuur zijn in samenhang met elkaar ontworpen en versterken elkaar om tot een unieke nieuwe identiteit voor de wijk te komen. De orthogonale stedenbouwkundige structuur wordt verzacht door het landschappelijke ontwerp van het park met olifantenpaadjes die kris kras door het gebied lopen. Wadi´s zorgen voor waterberging en een natuurlijk reliëf in het gebied. Bestaande bomen zijn waar mogelijk ingepast en zorgen voor een volwassen groenstructuur. De stoere baksteen architectuur zorgt voor samenhang tussen de flats en de nieuwe laagbouw buurten.

Mix van woningtypes

De woonvelden zijn ingevuld met een mix van programma, sociale huurwoningen en koopwoningen wisselen elkaar af. Er wordt geparkeerd in koffers tussen de woningen of op de binnenterreinen. Aan het park staan bijzonder types die maximaal profiteren van de bijzondere ligging. Een deel van de woningen heeft een verhoogd terras, het andere deel van de woningen heeft een portaal met een vlonder waar het voor de woningen aangenaam vertoeven is!

opgave

stedenbouwkundig plan, beeldkwaliteitplan en inrichtingsplan

locatie

Hengelo, H. Leefsmastraat

opdrachtgever

Koopmans, Era Contour

samenwerking met

Adviesbureau Haver Droeze

ontwerp

2015