SVP_architectuur_stedenbouw_Hoge_Rijndijk_Leiden_06
SVP_architectuur_stedenbouw_Hoge_Rijndijk_Leiden_07
SVP_architectuur_stedenbouw_Hoge_Rijndijk_Leiden_08
SVP_architectuur_stedenbouw_Hoge_Rijndijk_Leiden_01
SVP_architectuur_stedenbouw_Hoge_Rijndijk_Leiden_02
SVP_architectuur_stedenbouw_Hoge_Rijndijk_Leiden_03
SVP_architectuur_stedenbouw_Hoge_Rijndijk_Leiden_04
SVP_architectuur_stedenbouw_Hoge_Rijndijk_Leiden_05
SVP_architectuur_stedenbouw_Hoge_Rijndijk_Leiden_09

Hoge Rijndijk Leiden

Industrieël wonen aan de Oude Rijn

Relatie met het verleden

Aan de oever van de oude Rijn, die stroomt van Utrecht naar Katwijk aan Zee, ligt het plangebied. De oude Rijn is al eeuwen een belangrijke route en dat is te zien aan de ontginning en verstedelijking. De Romeinen realiseerden hier fort Matilo, zichtbaar in het nieuwe park. Als invalsroute naar de stad Leiden werden tussen de Oude Rijn en de Hoge Rijndijk landgoederen en arbeiderswoningen gebouwd. In een later stadium industrialiseerde deze zone met fabriekspanden en detailhandel. De resten zijn nog zichtbaar op de locatie met een oude schoorsteen en arbeidershuisjes en geeft ons inspiratie om te gaan voor een industrieel woonmilieu.

Entree van de stad en oude Rijn

Het is een zichtlocatie, zowel vanaf de Hoge Rijndijk als de oude Rijn. In het ruimtelijk concept willen we de historisch en prominente locatie laten samen komen. Centraal in het plan ligt een binnentuin die refereert naar de landgoederen met lommerlijke tuinen. Vanaf de binnentuin steekt een wandelpad door tot de oude Rijn bereikt, zodat het gebied een ‘openbaar’ karakter krijgt. Aan de westzijde wordt een appartementengebouw gerealiseerd met een oplopende bebouwingshoogte, zodat de entree naar de stad Leiden markant is.

Industrieel wonen rond de schoorsteen

In het plan zitten verschillende woningtypes. Hoge woningen met dakterrassen die uitkijken over de oude Rijn. Rugzakwoningen aan de openbare binnentuin en een privé-tuin op het parkeerdek. En appartementen aan de Hoge Rijndijk met ruimte voor voorzieningen op de begane grond. De woningen hebben een stoere industriële uitstraling dat past bij de bestaande schoorsteen die ingepast is in de binnentuin.

opgave

herstructurering fabriekslocatie

locatie

Hoge Rijndijk Leiden

opdrachtgever

Vink Bouw

ontwerp

2017-2018