SVP_architectuur_stedenbouw_hoofddorp_haarlemmer_hoeven03
SVP_architectuur_stedenbouw_hoofddorp_haarlemmer_hoeven04
SVP_architectuur_stedenbouw_hoofddorp_haarlemmer_hoeven01
SVP_architectuur_stedenbouw_hoofddorp_haarlemmer_hoeven02

Hoofddorp Haarlemmer Hoeven

Appartementencomplex in industriële sfeer

Poortgebouw van de wijk

De “Meelfabriek” is een wooncomplex dat bestaat uit verschillende delen. Het hoofdgebouw, de eigenlijke fabriek, markeert de hoek Nieuwe Bennebroekerweg-Molenaarslaan. Het hoogste gebouwdeel staat aan de dijk. Je woont hier op de eerste verdieping, waar je zicht hebt op het landschap. De ruime woningen hebben elk twee parkeerplekken op eigen terrein, onder hun dektuin, handig gebruik makend van het hoogteverschil met de geluidswal. De bebouwing wordt doorgezet langs de Molenaarslaan met sociale woningen, de vroegere arbeiderswoningen van de fabriek.

Samenhang van een fabriekscomplex

Gemetselde tuinmuren, passend bij de stoere industriële architectuur, smeden de verschillende gebouwdelen aaneen tot één fabriekscomplex en hebben tegelijkertijd een geluidwerende functie. De woningen aan de Molenaarslaan hebben hun voordeur aan deze laan en zijn bereikbaar via een voetpad, maar parkeren aan de achterzijde in twee parkeerkoffers.

Stoere industriële uitstraling

De verschillende gebouwen zijn opgebouwd uit metselwerk met stoere accenten. De wit gekeimde
vlakken geven de gevels een frisse en vriendelijke uitstraling en de belettering die op verschillende plekken wordt aangebracht ondersteunt dit effect. De gevels langs de wal hebben een grootschalig en open karakter die in belijning en ritmiek een relatie aangaan met het naastliggende lyceum. De half transparante schermen in de onderbouw vormen een mooie overgang van binnen naar buiten en geven privacy aan deze verborgen plek op de geluidswal.

opgave

29 rijwoningen

locatie

Hoofddorp

opdrachtgever

Era Contour

Hoofdaannemer

Vink Bouw

ontwerp

2016