03-svp-langedijk-broekerveiling-architectuur-woongebied-werkgebied-hergebruik-winkelcentrum-straatbeeld1
04-svp-langedijk-broekerveiling-architectuur-woongebied-werkgebied-hergebruik-winkelcentrum-straatbeeld2
05-svp-langedijk-broekerveiling-architectuur-woongebied-werkgebied-hergebruik-winkelcentrum-straatbeeld3
07-svp-langedijk-broekerveiling-architectuur-woongebied-werkgebied-hergebruik-winkelcentrum-straatbeeld5
06-svp-langedijk-broekerveiling-architectuur-woongebied-werkgebied-hergebruik-winkelcentrum-straatbeeld4
01-svp-langedijk-broekerveiling-architectuur-woongebied-werkgebied-hergebruik-winkelcentrum-ontwerp1
02-svp-langedijk-broekerveiling-architectuur-woongebied-werkgebied-hergebruik-winkelcentrum-ontwerp2

Langedijk winkelcentrum Broekerveiling

Nieuwe uitstraling verwijst naar historisch verleden

Duurzaam hergebruik bestaande spanten

Het bestaande winkelcentrum Broekerveiling in Langedijk was aan uitbreiding toe, SVP heeft de kans is aangegrepen om het verouderde winkelcentrum een nieuwe entree en een nieuwe uitstraling te geven. Hierbij hebben oude houten spanten afkomstig van het veilinggebouw een bijzondere toepassing gekregen. De spitsvormige spanten zijn gebruikt om de nieuwe hoofdentree vorm te geven. We gaan in fase 2 de boogvormige spanten op de nieuwe kolommen laten plaatsen. Zo gaan de spanten het het visuele dak van het parkeerdek vormen. We plaatsen gordingen tussen de spanten worden om het geheel te verbinden.

Groene uitstraling verbergt de parkeerlaag

Prints worden aangebracht op het doosvormige volume, van buitenaf zijn de prints zichtbaar binnen de boogvormige spanten. De prints zorgen voor het mogelijk maken van een groene uitstraling aan het winkelcentrum, die afgewisseld wordt met metselwerkvlakken en etalagevensters. In het doosvormige volume bevindt zich op de begane grond het winkelcentrum. Boven het centrum zijn twee parkeerlagen gesitueerd.

Heldere en veilige routes

Via een hellingbaan tussen de gebouwdelen in zijn de parkeerlagen bereikbaar. Het laden en lossen gebeurt aan het uiteinde van het gebouw en om zo min mogelijk overlast naar de omgeving te veroorzaken is dit inpandig opgelost. Men kan in de toekomst een aaneengesloten rondje lopen, doordat de looproute van het nieuwe winkelcentrum aansluit op de bestaande route. Het was de wens van de opdrachtgever om de looproute inpandig te laten plaatsvinden.

opgave

uitbreiding winkelcentrum Broekerveiling: verdubbeling oppervlak en toevoeging twee parkeerlagen

locatie

Langedijk

bruto oppervlak

41.500 m2

opdrachtgever

Van den Heerik

ontwerp

2012

oplevering

2014

beelden

 Sjaak Henselmans