03-svp-architectuur-stedenbouw-leiderdorp-winkelcentrum-santhorst-renovatie-winkelgebied-herstructurering-woongebied-straatbeeld3
01-svp-architectuur-stedenbouw-leiderdorp-winkelcentrum-santhorst-renovatie-winkelgebied-herstructurering-woongebied-straatbeeld1
02-svp-architectuur-stedenbouw-leiderdorp-winkelcentrum-santhorst-renovatie-winkelgebied-herstructurering-woongebied-straatbeeld2

Leiderdorp Winkelcentrum Santhorst

Renovatie winkelcentrum

Het wijkwinkelcentrum Santhorst is gelegen in een jaren ‘60-wijk. Kenmerkend voor dit type winkelcentra is dat ze sterk verouderd zijn en net iets te klein. Aan SVP is gevraagd het centrum te vergroten met ca. 700 m² en het afwerkingsniveau aan te passen aan hedendaagse normen.

Ter plaatse van de entrees van de winkels is een nieuwe luifel aangebracht, die de samenhang tussen de verschillende winkels in het oude en nieuwe deel vormt. Deze luifel is uitgevoerd als een lichte constructie van staal, ingevuld met houten panelen. De houten afwerking is ook terug te vinden in de nieuwe etalagepuien.

De uitbreiding van 700 m² is geplaatst als uitbouw aan het bestaande woonblok en levert voor de bovenliggende appartementen een speciaal ontworpen kijktuin op. Het plein voor de winkels, dat op dit moment nog een parkeerbestemming heeft, zal in de komende jaren worden heringericht tot verblijfsgebied. Dit winkelplein maakt onderdeel uit van een centrumplan voor een gebied dat spant tussen het wijkwinkelcentrum De Santhorst en het hoofdwinkelcentrum van Leiderdorp. Aan deze nieuwe route heeft SVP nieuwe appartemententorens ontworpen en de bestaande woonblokken gerenoveerd.

opgave

renovatie en uitbreiding winkelcentrum

locatie

Leiderdorp

bruto oppervlak

bestaand 2.050 m2, nieuw 715 m2

opdrachtgever

Vesteda

hoofdaannemer

IBC

oplevering

2003