10-svp-lelystad-rodeklif-interieur-architectuur-stedenbouw-renovatie-woningbouw-appartementen-zorg-woonbeeld
09-svp-lelystad-rodeklif-interieur-architectuur-stedenbouw-renovatie-woningbouw-appartementen-zorg-woonbeeld
03-svp-lelystad-rodeklif-interieur-architectuur-stedenbouw-renovatie-woningbouw-appartementen-zorg-plattegrond
05-svp-lelystad-rodeklif-interieur-architectuur-stedenbouw-renovatie-woningbouw-appartementen-zorg-interieur
06-svp-lelystad-rodeklif-interieur-architectuur-stedenbouw-renovatie-woningbouw-appartementen-zorg-interieur2
07-svp-lelystad-rodeklif-interieur-architectuur-stedenbouw-renovatie-woningbouw-appartementen-zorg-interieur3
08-svp-lelystad-rodeklif-interieur-architectuur-stedenbouw-renovatie-woningbouw-appartementen-zorg-woonbeeld
01-svp-lelystad-rodeklif-interieur-architectuur-stedenbouw-renovatie-woningbouw-appartementen-zorg-gevel1
04-svp-lelystad-rodeklif-interieur-architectuur-stedenbouw-renovatie-woningbouw-appartementen-zorg-gevel3
02-svp-lelystad-rodeklif-interieur-architectuur-stedenbouw-renovatie-woningbouw-appartementen-zorg-gevel2

Lelystad Het Rode Klif

Upgrade van een bijzonder wooncomplex

Kenmerkende typologische structuur

Het Rode Klif in Lelystad is een karakteristiek woongebouw uit de zestiger jaren met een bijzonder ontsluitingsprincipe. Een loopdek op de eerste verdieping, dat in verbinding stond met het er tegenover gelegen winkelcentrum, vormt het oorspronkelijke idee. Vanwege de sociale veiligheid is het openbare complex in de loop der tijd steeds meer afgesloten. Vooral de begane grond is hierdoor sterk in karakter veranderd. Aan SVP is gevraagd voorstellen te doen om de sfeer en de routing te verbeteren waardoor het complex meer aansluit bij de hedendaagse manier van leven.

Nieuwe route met karakter

Aan beide zijden van het complex worden de weggestopte entrees op de begane grond verbreed en voorzien van een uitnodigende glaspui. Vanuit deze entrees loopt een route dwars door het gebouw. Langs deze route wordt een relatie gezocht met de tuin. Binnen en buiten worden dezelfde materialen toegepast waardoor de binnenruimte onderdeel van de tuin wordt. De bestaande glaspuien worden verlaagd.

Kwaliteiten behouden door goede bouwkundige oplossing

De oorspronkelijke lichtstraten op het wandeldek geven lekkage op de begane grond en worden vervangen door betonnen platen waarin daglichtkoepels opgenomen zijn. Op deze wijze wordt een bouwkundig probleem opgelost terwijl de daglichttoetreding op de begane grond gehandhaafd blijft. Het loopdek wordt verlevendigd door plantvakken en bloembakken.

opgave

renovatie van een bestaand appartementengebouw

locatie

Lelystad

opdrachtgever

Centrada

aannemer

Bramer

ontwerp

2013

opgeleverd

2014

beelden

Sjaak Henselmans