mijdracht_locatie_LUFO
mijdracht_locatie_SCHEMA-01
SVP_architectuur_stedenbouw_mijdrecht_centraal_woningen09
SVP_architectuur_stedenbouw_mijdrecht_centraal_woningen05
SVP_architectuur_stedenbouw_mijdrecht_centraal_woningen04
SVP_architectuur_stedenbouw_mijdrecht_centraal_woningen06
SVP_architectuur_stedenbouw_mijdrecht_centraal_woningen03
SVP_architectuur_stedenbouw_mijdrecht_centraal_woningen12
SVP_architectuur_stedenbouw_mijdrecht_centraal_woningen10
SVP_architectuur_stedenbouw_mijdrecht_centraal_woningen11
SVP_architectuur_stedenbouw_mijdrecht_centraal_woningen01
SVP_architectuur_stedenbouw_mijdrecht_centraal_woningen02
SVP_architectuur_stedenbouw_mijdrecht_centraal_woningen07
SVP_architectuur_stedenbouw_mijdrecht_centraal_woningen08
SVP_architectuur_stedenbouw_mijdrecht_centraal_woningen13

Mijdrecht Centraal

Samenleven op stationserfgoed

mijdrecht Centraal

Vlakbij het hart van Mijdrecht ligt een vergeten pareltje, Station Mijdrecht. Waar vroeger mensen elkaar ontmoetten, kusten of uitzwaaiden is nu een nieuwe, samenhangende woonbuurt gepland. Bewoners vormen een hechte gemeenschap en kunnen elkaar ontmoeten in het groene hart van de buurt.

 

Integrale schaal

Wij ontwerpen graag vanuit architectuur én stedenbouw, zo ook bij dit plan. Om een rijke en diverse woonomgeving te creëren zijn niet alleen  verschillende woningtypes ontwikkeld maar ook een gevarieerde openbare ruimte. Het Stationsgebouw vormt een bijzondere entree. De Stationsrestauratie is het kloppend hart, niet alleen van de buurt, maar alle bewoners van Mijdrecht zijn hier hartelijk welkom voor een kopje koffie!
Het Privaatgebouw krijgt een nieuw jasje en een andere functie. Het is de ontmoetingsplek voor de bewoners geworden. Met zijn moestuinen, terrassen en verblijfsplekken trekt het de omwonenden na een drukke werkdag of in het weekend aan en stimuleert het gebouw om iets samen te ondernemen.
Als je verder loopt, wordt de sfeer rustiger en merk je dat er meer natuur verschijnt. In het hart van de buurt ligt het Spoorpark. Je ziet hier kinderen zorgeloos spelen onder toezicht van de ouders die af en toe van het terras roepen om hun glaasje limonade op te drinken. Hier wonen mensen in een industriële sfeer samen aan het park en aan het spoor. Het gebied eindigt met de Spoorstraat, een ecozone langs het spoor. Maar het is zeker geen einde – het is het begin van het schitterend polderlandschap waar je eindeloos kunt wandelen of fietsen.

 

Samen wonen

Door de verscheidenheid van typologieën van woningen (hier nog wat namen noemen van de woningtypes, die zijn zo leuk!)in Mijdrecht Centraal ontstaat er een sterke sociaal-maatschappelijke samenhang. Doelgroepen uit diverse lagen van de bevolking en verschillende culturen wonen naast elkaar, aan de groene parkzone, waar ze elkaar dagelijks tegen kunnen komen. In Mijdrecht Centraal wonen gezinnen, mensen met mogelijkheden, senioren, starters, statushouders en doorstroomers allemaal samen in één buurt. De naar binnen gerichte opzet maakt het bijna onmogelijk om anoniem je voordeur uit te lopen en ongezien weer thuis te komen. Hierdoor ken je elkaar en ben je bekend met elkaars leefpatronen, gezinssamenstellingen en bijzonderheden. In Mijdrecht Centraal kun je jezelf zijn, maar wél met een hecht netwerk van buren om je heen. De openbare binnenruimte is onderverdeeld in een aantal zones waar we ontmoeting stimuleren.
Aan de noordzijde van het plan liggen twee publieke ruimtes voor Mijdrecht en de buurt: het Perron en de Spoortuinen. Deze ruimtes hebben het meest stedelijke karakter van het plan. Hier komen bewoners van het plangebied en de bewoners van Mijdrecht samen. Op het perron ligt het Stationsgebouw. Dit herstellen we in oude staat en geven we een publieke functie waar horeca de basis vormt voor allerlei initiatieven: voor elkaar zorgen, met elkaar doen, samen genieten.

ontwerp

2018

locatie

Mijdrecht

in samenwerking met

OKRA landschapsarchitecten

Opdrachtgever

Janssen de Jong Projectontwikkeling