07-svp-mikkeli-havengebied-stedenbouw-architectuur-gebiedsvisie-masterplan-birdview
08-svp-mikkeli-havengebied-stedenbouw-architectuur-gebiedsvisie-masterplan-birdview2
02-svp-mikkeli-havengebied-stedenbouw-architectuur-gebiedsvisie-masterplan-veranda
06-svp-mikkeli-havengebied-stedenbouw-architectuur-gebiedsvisie-masterplan-water2
01-svp-mikkeli-havengebied-stedenbouw-architectuur-gebiedsvisie-masterplan-water1
03-svp-mikkeli-havengebied-stedenbouw-architectuur-gebiedsvisie-masterplan-plattegrond
04-svp-mikkeli-havengebied-stedenbouw-architectuur-gebiedsvisie-masterplan-schets
05-svp-mikkeli-havengebied-stedenbouw-architectuur-gebiedsvisie-masterplan-schets2

Mikkeli Havengebied

Carving wood and water

Mikkeli opnieuw verbonden

De focus in deze prijsvraaginzending ligt op het maken van nieuwe verbindingen; tussen het stadscentrum en Satamalahti, tussen Savilahti bay en Lake Saimaa, en tussen de verschillende buurten die rondom het meer liggen. Deze verbindingen zijn niet alleen visueel gemaakt, maar ook fysiek en psychisch, door het ‘snijden’ van hout en water, aldus de titel van onze inzending ‘carving wood and water’.

Interventies voor een nieuw toekomstperspectief

Eén van de belangrijkste ingrepen is het verminderen van de barriërewerking van het spoor.  Door het wateroppervlak te vergroten wordt de Savilahti bay opnieuw verbonden met Lake Saimaa. We maken nieuwe vista’s, breed en met echte vergezichten, onder of over de spoorwegverbinding in de richting van het meer. Om dit te bereiken wordt de waterlijn verlegd waardoor de snelweg vrij komt te liggen, verbonden via een nieuwe brug. Een nieuwe heuvel wordt opgeworpen met het vrijgekomen materiaal. Deze heuvel heeft een grote impact op de relatie tussen de stad en het meer. De heuvel schermt een stuk van de snelweg af (zicht en geluid!). De snelweg is grotendeels verborgen achter de bomen waardoor men in plaats van op auto’s zicht heeft op een natuurlijk, groen eiland. Rustig en sereen, alleen bereikbaar per boot of in de winter over het ijs.

Stadsbalkon en leven op de groene oevers

Terwijl aan de flanken van de stad de natuur heel dichtbij is, maakt de stad de sprong over het spoor en daarmee transformeren de verlaten kades in een nieuw levendig waterfront. Het gebied is vormgegeven als een stadsbalkon, vrij van verkeer, een enorm houten dek met prachtige vergezichten over het meer. Het nieuwe Science Centre vormt een katalysator voor het Satamalahti waterfront en verleidt inwoners en toeristen terug naar de kades van Mikkeli. Het balkon kan gebruikt worden als boulevard, plein en als evenemententerrein. Bijzondere woningbouwconcepten maken het gebied compleet.

opgave

international competition

locatie

Mikkeli, harbour area

opdrachtgever

Satamalahti Finland

in samenwerking met

Bosch Slabbers

ontwerp

2012