05-svp-noord-holland-droom-nh-prijsvraag-stedenbouw-gebiedsvisie-impressie2
01-svp-noord-holland-droom-nh-prijsvraag-stedenbouw-gebiedsvisie-birdview
02-svp-noord-holland-droom-nh-prijsvraag-stedenbouw-gebiedsvisie-plattegrond
03-svp-noord-holland-droom-nh-prijsvraag-stedenbouw-gebiedsvisie-plattegrond2
04-svp-noord-holland-droom-nh-prijsvraag-stedenbouw-gebiedsvisie-impressie

Noord-Holland Droom.NH

Het DNA van Noord Holland

Duurzaam wonen anno 2040 is in de eerste plaats veilig wonen. De zeespiegel stijgt en de polder verzuipt. We zullen nieuwe, hooggelegen gebieden moeten creëren om de gigantische bouwopgave van 200.000 woningen mogelijk te maken. De aanzet hiertoe ligt diep verankerd in het DNA van het landschap van Noord-Holland: de dijk.

Wij introduceren een nieuwe generatie dijken. Deze dijk is een zandlichaam dat achter een bestaande dijk wordt opgeworpen. De tussenboezem tussen de oude en de nieuwe dijk is om te wonen, werken en recreëren. Dubbel grondgebruik vindt plaats door parkeren, bedrijven en dergelijke in de dijk te schuiven. Op die manier kan wonen op de dijk ook kwalitatief hoogwaardig zijn. Met chirurgische precisie zijn de nieuwe dijken toegevoegd aan het DNA. Ter versterking van bestaande dijken of om grote polders op te delen in meerdere compartimenten.

De nieuwe dijk is niet alleen zelfvoorzienend, maar voorziet een veel groter gebied van schoon water en groene energie. Het water in de tussenboezem, dat wordt gezuiverd in helofytenfilters, wordt gebruikt om de waterkwaliteit van de omliggende polders te verbeteren. De energie, gewonnen uit zonnepanelen, windmolens en biomassa, kan voordelig worden geleverd aan de (biologische) boeren in de omgeving, die in ruil daarvoor het landschap in stand houden. De bewoners van de nieuwe dijk zijn zo direct betrokken bij het beheer van het landschap. Het landschap voorziet de bewoners van voedsel, recreatie en zorg.

opgave

woningbouw in Noord Holland tot 2040

locatie

Wijde Wormer

oppervlak

1.650 ha

uitschrijving

Provincie Noord Holland

prijsvraag ontwerp

2009