03-svp-noordwijk-brede-school-architectuur-stedenbouw-zorg-welzijn-onderwijs-woningbouw-appartementen-combinatiegebouw-interieur-gevel
04-svp-noordwijk-brede-school-architectuur-stedenbouw-zorg-welzijn-onderwijs-woningbouw-appartementen-combinatiegebouw-interieur-gevel2
01-svp-noordwijk-brede-school-architectuur-stedenbouw-zorg-welzijn-onderwijs-woningbouw-appartementen-combinatiegebouw-interieur-schoolplein
08-svp-noordwijk-brede-school-architectuur-stedenbouw-zorg-welzijn-onderwijs-woningbouw-appartementen-combinatiegebouw-interieur2
07-svp-noordwijk-brede-school-architectuur-stedenbouw-zorg-welzijn-onderwijs-woningbouw-appartementen-combinatiegebouw-interieur-gang
02-svp-noordwijk-brede-school-architectuur-stedenbouw-zorg-welzijn-onderwijs-woningbouw-appartementen-combinatiegebouw-interieur-schoolplein2
06-svp-noordwijk-brede-school-architectuur-stedenbouw-zorg-welzijn-onderwijs-woningbouw-appartementen-combinatiegebouw-interieur-schoolplein3
09-svp-noordwijk-brede-school-architectuur-stedenbouw-zorg-welzijn-onderwijs-woningbouw-appartementen-combinatiegebouw-interieur-trap

Noordwijk Brede School

Samen onder één dak

De Brede School staat aan de rand van Boechorst, de nieuwste uitbreidingswijk van Noordwijk, en vormt samen met een naastgelegen appartementenblok een afsluitend ensemble. Het ­volume van het gebouw loopt trapsgewijs af richting het naastgelegen parklandschap.

Flexibel op termijn

Op de bovenste verdieping zijn appartementen gesitueerd, op de verdieping eronder de schoolwoningen. Deze ruimtes zullen de eerste jaren bij de scholen in gebruik zijn als ­klaslokaal, om vervolgens tot appartement verbouwd te worden. Op de daken die door de ­getrapte opbouw ontstaan, worden daktuinen aangelegd voor de kinderen en de bewoners.

Samen onder één dak

De verschillende gebruikers hebben aangegeven wél met elkaar onder één dak te willen, maar in duidelijk van elkaar gescheiden delen. De scholen zijn in twee verdiepingen rondom de ­centraal gelegen (wijk)voorzieningen gesitueerd. De Montessorischool heeft gekozen voor ­grote lokalen, terwijl de Daltonschool juist kleinere ruimtes wilde met aangrenzende ­werkruimtes. Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal hebben een rustige plek op de kop van het gebouw gekregen.

Metselwerk sculptuur in 30-er jaren wijk

In de gevel accentueren grote glasvakken het centrale deel. De erachter gelegen trappen laten de dynamiek binnen het gebouw zien. Als volume onderscheidt het gebouw zich duidelijk van zijn omgeving en is het herkenbaar als een gebouw met bijzondere functies. De gevel wordt opgetrokken uit een gemêleerde bruine steen passend bij de rest van de wijk.

opgave

twee 8-klassige basisscholen, naschoolse opvang, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, wijkvoorziening, 6 schoolwoningen en 13 appartementen

locatie

Noordwijk, Boechorst

oppervlak

Brede School 4.100 m2, woningen 1.000 m2

bouwkosten

€ 5.600.000,00

opdrachtgever

Gemeente Noordwijk

hoofdaannemer

Bam Woningbouw Den Haag

ontwerp

2007

oplevering

gefaseerd, januari 2012 tot maart 2012