locatie_LUFO
locatie_SCHEMA-01
01-svp-oud-loosdrecht-dorpshart-birdview
02-svp-oud-loosdrecht-dorpshart-dorpsplein
03-svp-oud-loosdrecht-dorpshart-groen-terras
04-svp-oud-loosdrecht-dorpshart-topview
05-svp-oud-loosdrecht-dorpshart-foto-impressie

Oud-Loosdrecht Dorpshart

Authentiek dorpshart voor Oud Loosdrecht

Loosdrecht krijgt een authentiek dorpshart bij de kerk

Oud-Loosdrecht ligt aan een dijk en wordt omringd door water, waaronder de bekende Loosdrechtse Plassen. Vanwege de lintvormige structuur kent het dorp geen duidelijk gedefinieerd dorpscentrum. Door de bestaande kerk, de karakteristieke pandjes aan de dijk en de werf en het zicht op het water te koppelen aan nieuwe bebouwing ontstaat een dorpshart dat het hele jaar aantrekkingskracht heeft voor zowel bewoners als bezoekers.

Een organische uitbreiding van het dorpshart richting het water

Ter hoogte van het nieuwe kerkplein verandert de dijk in een groene loper, ingericht als shared space. De voetgangersroute volg de nieuwe zichtlijn van het kerkplein naar het water. Langs deze nieuwe kade komt nieuwbouw met variatie in architectuur, passend bij de dorpse schaal. Tussen de dijk en de haven ligt het nieuwe Groene Terras dat zich opent naar de Loosdrechtse plassen, met zicht op de nieuwe woningen aan de haven en het hotel.

De 4 seizoenen beleving

Door de unieke mix van functies langs de groene loper wordt de aantrekkingskracht van Oud-Loosdrecht vergroot, zowel in de seizoenen als in de regio. Een unieke mix van oud en nieuw, wonen en bezoeken, ambacht en design, gezelligheid en rust voor jong en oud van ver en dichtbij.

opgave

stedenbouwkundige visie voor ontwikkeling dorpscentrum Oud Loosdrecht

locatie

Oud Loosdrecht

opdrachtgever

Vireo Vastgoed

in samenwerking met

ABC Vastgoed en Kloekplan 

ontwerp

2015