02-svp-arnhem-schuytgraaf-woningbouw-vogelvlucht
04-svp-arnhem-schuytgraaf-woningbouw-gevel
05-svp-arnhem-schuytgraaf-woningbouw-gevel
07-svp-arnhem-schuytgraaf-woningbouw-gevel
06-svp-arnhem-schuytgraaf-woningbouw-gevel
08-svp-arnhem-schuytgraaf-woningbouw-gevel
03-svp-arnhem-schuytgraaf-woningbouw-concept

Schuytgraaf Veld 22a

Nieuwbouw 52 woningen

Samenhangende buurt

In de uitbreidingswijk Schuytgraaf heeft SVP woningen ontworpen ten behoeve van woningcorporatie Vivare. Er is een buurt ontworpen met een sterke ruimtelijke samenhang, passend binnen de Nederlandse traditie van goed vorm gegeven ‘arbeidersbuurten’. Een buurt die gekenmerkt wordt door huurwoningen die in tegenstelling tot meer individuele koopwoningen samen meer een community vormen. Er is gekozen voor samengestelde blokjes van twee, drie of vier woningen. Deze worden geschakeld tot grotere blokken van zes tot acht woningen. De sprong in de rooilijnen ondersteunt de visuele opdeling in verschillende metselwerkkleuren.

Dubbele dwarskap zorgt voor samenhang en identiteit

In het stedenbouwkundig plan van de gemeente Arnhem staan koppen van bouwblokken langs een openbaar groengebied. Deze ‘koppen in het groen’ zien we als een sterke kwaliteit en vormen het thema voor de rest van het wijkje. De kopgevels herhalen zich als dubbele dwarskap in de langsgevels. Dit vormt een sterke onderbreking van de langere blokken rijwoningen en het zorgt voor een herkenbare karakteristiek.

Optimale plattegronden met een smalle beuk

Ondanks de smalle beukmaat zijn de plattegronden ruim van opzet. Op de verdieping bijvoorbeeld zijn twee ruime slaapkamers over de volle breedte van de woning gesitueerd en de zolder is geheel installatie vrij. De basis wordt gevormd door de conceptwoning van Hegeman die tijdens het ontwerpproces geoptimaliseerd is. Ook de typen met dwarskap over twee beuken zijn binnen dit systeem opgenomen: twee keer de beukmaat komt nagenoeg overeen met de dieptemaat van de woningen, waardoor de kaphelling gelijk kon blijven.

opgave

ontwerp van 52 grondgebonden sociale huurwoningen

locatie

Schuytgraaf veld 22a

opdrachtgever

Vivare

hoofdaannemer

Hegeman Bouwgroep

ontwerp

2017