03-svp-architectuur-stedenbouw-seniorenwoning-types-woningbouw-dorp-groen-wonen-birdeye
03-svp-architectuur-stedenbouw-seniorenwoning-types-woningbouw-dorp-groen-wonen-seniorenwoning
05-svp-architectuur-stedenbouw-seniorenwoning-types-woningbouw-dorp-groen-wonen-plattegronden
06-svp-architectuur-stedenbouw-seniorenwoning-types-woningbouw-dorp-groen-wonen-straatbeeld2
07-svp-architectuur-stedenbouw-seniorenwoning-types-woningbouw-dorp-groen-wonen-straatbeeld2
08-svp-architectuur-stedenbouw-seniorenwoning-types-woningbouw-dorp-groen-wonen-straatbeeld2

Senioren woningtypes

Diverse woningtypen voor senioren

Een woonhuis op maat

Senioren zijn een vergeten doelgroep in Nederland. De bevolking vergrijst maar we blijven eengezinswoningen bouwen, terwijl veel 55-plussers hele andere woonwensen hebben. In verschillende projecten heeft SVP gesprekken gevoerd met woningzoekenden die geen product konden vinden dat paste bij hun specifieke woonwensen. Op eigen initiatief heeft SVP verschillende woningtypen ontwikkeld die een antwoord bieden op deze vraag.

Gestapelde bungalows

Veel oudere mensen willen gelijkvloers wonen, slapen en eten op één verdieping. Een bungalow lijkt dan een geschikt product maar is relatief duur om te bouwen en de grondkosten zijn hoog. Ook willen mensen niet meer zo’n grote tuin, maar een appartement is geen aantrekkelijk alternatief. Wij bedachten het concept ‘de gestapelde bungalow’, zes ruime seniorenwoningen geclusterd in één volume, zo ontworpen dat iedereen een ruime buitenruimte heeft met veel privacy. Het volume oogt als een luxe villa en de grondkosten per woning zijn gering. Iedere woning heeft een ruime berging met ruimte voor de elektrische fiets of scootmobiel.

Verschillende typen met gelijkvloers programma

We hebben ook diverse typen grondgebonden woningen ontwikkeld; van een kleine woning in een hof met een collectieve tuin (ook geschikt voor sociale huur vanwege de geringe kaveloppervlakte) tot luxere woningen waarin ook nog programma op de verdieping van de woning is gerealiseerd. In het ‘schuur-type’ is een vide opgenomen, waardoor het interieur een sterk ruimtelijk gevoel geeft. De ‘brede woning’ heeft een zeer ruime plattegrond en beschikt over een extra slaapkamer en badkamer op de verdieping, voor de kleinkinderen.

opgave

studie naar bijzondere woningtypen voor senioren

locatie

diverse locaties

ontwerp

2014