08-svp-urk-harmpje-visser-school-gevel-1
09-svp-urk-harmpje-visser-school-gevel-2
02-svp-urk-harmpje-visser-school-interieur-1
02-svp-urk-harmpje-visser-school-interieur-flexibiliteit1
02-svp-urk-harmpje-visser-school-interieur-flexibiliteit
06-svp-urk-harmpje-visser-school-interieur-5
05-svp-urk-harmpje-visser-school-interieur-4
07-svp-urk-harmpje-visser-school-interieur-6
04-svp-urk-harmpje-visser-school-interieur-3
01-svp-urk-harmpje-visser-school-plattegrond

Urk Harmpje Visser school

Een school op maat met enthousiaste gebruikers

Van meet af aan een gebouw op maat

Het ontwerpproces is begonnen met een brainstorm waarbij het volledige schoolteam aanwezig was. De basisstructuur was al snel helder: een centraal hart met daaromheen de onder-, midden- en bovenbouw.

In het centrale hart vindt de ontmoeting plaats tussen leerlingen, onderwijzers en de schooldirectie. Het centrale hart is vormgegeven als een hoge ruimte die visueel alle bouwen met elkaar verbindt. Deze ruimte is ook geschikt voor bijeenkomsten met veel mensen. Na opening van de schuifwanden is het verhoogde toneel in de aula ook vanuit de speellokalen zichtbaar. De open keuken vlakbij de entree doet dienst als gezellige ontvangstplek en wordt ook gebruikt voor kooklessen voor de kinderen.

Leerpleinen passend bij de leeftijd

De lesvleugels zijn in nauwe samenspraak met het schoolteam tot stand gekomen. Grote klaslokalen staan in verbinding met open leerpleinen en/of afgesloten concentratieplekken.

Met los en vast meubilair zijn deze plekken nader ingericht. De indeling en inrichting is afgestemd op de verschillende leeftijdsgroepen. Door de intensieve samenwerking is er aan alle details gedacht!

Centraal gelegen aan een grote groene ruimte

In de nieuwe Oranjewijk heeft de school een prominente plek. Het gebouw is gelegen aan een grote groene ruimte die het hart van de wijk vormt. De school onderscheidt zich door vorm en kleur van de omringende woonbebouwing. Het gebouw heeft een vriendelijke warme uitstraling van geel metselwerk met frisse witte accenten. Groene glasaccenten geven in het interieur een zonnig en vrolijk effect vergelijkbaar met het vroegere glas in lood. Het verhoogde toneel loopt door naar buiten en vormt na het openschuiven van de deuren één groot speelvlak.

opgave 

18-klassige basisschool 

locatie

Urk, Oranjewijk

bruto oppervlak

2.540 m2

opdrachtgever

Rehoboth

hoofdaanemer

Friso bouwgroup

ontwerp

2014

oplevering

2015

beelden

Sjaak Henselmans