01-svp-utrecht-diakonessenhuis-utiliteitsbouw-zorg-interieur1
04-svp-utrecht-diakonessenhuis-utiliteitsbouw-zorg-interieur2
03-svp-utrecht-diakonessenhuis-utiliteitsbouw-zorg-straatbeeld
02-svp-utrecht-diakonessenhuis-utiliteitsbouw-zorg-birdview

Utrecht Diakonessenhuis architectuur

Facelift van bestaand complex

Groen entreegebouw

SVP heeft meegedaan aan een selectie en de tweede plaats behaald met het hierna beschreven ontwerp. De nieuwe entree verbeeldt het naar binnen komen van het groene stadsplein, een ruimte begrensd door bomen, met een dak waardoor het daglicht in ruime mate naar binnen valt. Het glazen dak is een bladerdak, het geeft beschutting tegen de weersinvloeden en laat tegelijk de zonnestralen door. De ruimte wordt gevormd door een aantal volumes die zijn opgebouwd uit verschillende natuurlijke materialen. Hierdoor ontstaan verschillende plekken en sferen. Door middel van patio’s wordt de groene uitstraling van het stadsplein letterlijk naar binnen gehaald maar ook de omliggende bestaande functies worden van daglicht voorzien.

Scheiding van verkeersstromen

De bestaande gang wordt opengebroken zodat er meer ruimte ontstaat voor de gebruiker en elke afdeling vanuit het entreegebied duidelijk zichtbaar wordt. Er ontstaat een heldere routing, mede door de beddenbewegingen en de kantorenontsluiting op een ander niveau te laten plaatsvinden.

Sfeervol restaurant

In het ontwerp zijn het personeelsrestaurant en het restaurant voor bezoekers gecombineerd. Naast efficiëntie heeft dit ook een aantal andere voordelen. Eén restaurant voor personeel, bezoeker en patiënt verkleint de afstand tussen deze verschillende gebruikers. Door variatie in sfeer en ruimte biedt het voor iedereen een fijne plek. De gekozen positie van het restaurant geeft tevens ruimte aan de zuidzijde van het gebouw voor de toekomstige entree.

opgave

nieuwbouw entreegebouw en renovatie aangrenzende ruimten, nieuwbouw parkeergebouw

locatie

Utrecht, Diakonessenhuis

bruto oppervlak

3.405 m2 (entreegebouw) + 18.000 m2 (parkeergebouw)

bouwkosten

€ 13.200.000,00

opdrachtgever

Diakonessenhuis

ontwerp

2012