05-svp-vianen-hoefenhaag-plattegrond
03-svp-vianen-hoefenhaag-birdview
01-svp-vianen-hoefenhaag-streetview
02-svp-vianen-hoefenhaag-streetview2
04-svp-vianen-hoefenhaag-streetview3
06-svp-vianen-hoefenhaag-plattegrond2
07-svp-vianen-hoefenhaag-plattegrond3

Vianen Fase 1 Hoef en Haag

Een nieuw dorp aan de Lek

Uitwerking van het masterplan Hoef en Haag

BPD en AM hebben SVP gevraagd om de 1e fase van het masterplan Hoef en Haag uit te werken tot een stedenbouwkundig plan. Een nieuw dorp aan de Lek, ontstaan bij een kruispunt van routes, nabij de bestaande kwaliteiten als Plas Everstein, de Kasteeltuin en het dorp Hagestein. In het stedenbouwkundig plan zijn de kernwaarden van Hoef en Haag – vrijheid, vitaliteit en sportiviteit – verankerd in een groen- en waterrijke omgeving. En samen met traditionele waarden als samenzijn, veiligheid en bereikbaarheid ontstaat een goede voedingsbodem voor een nieuw gemeenschap.

In een raamwerk vastgelegd

Het stedenbouwkundig plan is uitgewerkt in een zorgvuldig ontworpen raamwerk dat bestaat uit de Kasteeltuin, de Meander en de hoofdinfrastructuur die het Dorpshart en Dorpslint en de huidige omgeving met elkaar verbindt. De ontstane bouwvelden zijn nog flexibel in te vullen met woningbouwprogramma’s, die toegespitst zijn op veranderde markten en vraag om nieuwe woonprogramma’s. Voor de eerste fase is er een indicatief woningbouwprogramma opgesteld van circa 370 woningen.

Twee sferen: Dorpshart en Lint

Het Dorpshart refereert als woonsfeer naar de compacte bebouwing van de rivierstadjes aan de Lek. De woningen hebben diepe achtertuinen en staan aan stenige straten met groenaccenten. Het is een dynamische buurt waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten bij de voorzieningen op de Brink. In het Dorpslint liggen drie buurtjes met ieder een eigen sfeer. Aan de slingerende hoofdstraat ontstaat een zeer gevarieerd beeld doordat alle stijlen hier gemengd worden. Net als in bestaande dorpen is de hoofdstraat zeer gevarieerd en hebben de buurtjes daarachter samenhang. In beeldende schetsen en referentiebeelden is de beeldkwaliteit voor de buurtjes vormgegeven.

opgave

stedenbouwkundig plan Fase 1 Hoef en Haag

locatie

Vianen

opdrachtgever

BPD en AM

in samenwerking met

Adviesbureau Haver Droeze

ontwerp

2014