stationspark_locatie_LUFO
stationspark_locatie_SCHEMA-01
SVP-waddinxveen-stationspark-triangel-industriele-architectuur-appartementen01
SVP-waddinxveen-stationspark-triangel-industriele-architectuur-appartementen06
SVP-waddinxveen-stationspark-triangel-industriele-architectuur-appartementen05
SVP-waddinxveen-stationspark-triangel-industriele-architectuur-appartementen03
SVP-waddinxveen-stationspark-triangel-industriele-architectuur-appartementen02
SVP-waddinxveen-stationspark-triangel-industriele-architectuur-appartementen04

Waddinxveen Park Triangel

Unieke sfeer op stationslocatie

Bijzondere locatie

De Stationspark locatie is een bijzondere plek in de wijk die zowel qua ligging als qua programma afwijkend is ten opzichte van de andere woonbuurten in Park Triangel. Deze driehoekige locatie is ingeklemd tussen het spoor, het park en de wijk Triangel. De wijk vormt misschien niet letterlijk maar zeker wel figuurlijk het hart van de nieuwe wijk. Immers de locatie ligt ongeveer halverwege de hoofdontsluitingsweg van de wijk: de Parklaan. Daarnaast vormt het station uiteraard een belangrijk  knooppunt in de wijk. Ruimtelijk gezien is de locatie de visuele beëindiging van de voorzieningen strook in het verlengde van het parkeiland en tegelijkertijd is de locatie de entree van de wijk voor de treinreizigers.

Engelse industriële complexen als inspiratie

In het plangebied bevinden zich relatief veel appartementen. Door deze gebouwen vorm te geven als (geschakelde) industriële complexen refereren we aan het industriële verleden langs de spoorwegen en sluiten ze aan bij de Engelse Cottage stijl van de wijk Triangel. De stoere steenachtige gebouwen krijgen bijzondere metselwerkdetails. De industriële sfeer zijn versterkt middels sheddaken, schoorsteenelementen, gevelbelettering, gebruik van beton, antracietgrijze staallook elementen en schilderwerk in zwart-gele streeppatronen.

Arbeiderswoningen als inspiratie voor grondgebonden woningen

De grondgebonden woningen vormen de ‘arbeidershuizen bij de fabriek’ en kenmerken zich door een sterke geleding die ontstaat door het doortrekken van de brandmuren tussen de woningen waardoor het lange dakvlak doorbroken wordt. Dit effect is bekrachtigd door gebruik van metselwerkpenanten die door de gootlijn heen steken en overgaan in de brandmuren. Het industriële karakter is bereikt door gebruik van stalen luifels, antraciet kozijnen en zetwerkelementen.

opgave

stedenbouwkundig plan en de architectonische uitwerking van 24 grondgebonden woningen en 126 appartementen

locatie

Waddinxveen Stationslocatie Triangel

opdrachtgever

BPD i.s.m. Woonpartners

Aannemer

Rehorst en Van Wijnen

Ontwerp

2017