locaties_LUFO
locaties_SCHEMA-01
04-svp-waddinxveen-stedenbouw-architectuur-dorps-groen-wonen-straatbeeld3
01-svp-waddinxveen-stedenbouw-architectuur-dorps-groen-wonen-straatbeeld
02-svp-waddinxveen-stedenbouw-architectuur-dorps-groen-wonen-straatbeeld2
03-svp-waddinxveen-stedenbouw-architectuur-dorps-groen-wonen-plattegrond

Waddinxveen Plasweg

Wonen in de zuidplaspolder

De locatie Plasweg ligt in de Zuidplaspolder ten westen van het dorp Waddinxveen. De polder kenmerkt zich door rechte lijnen van sloten en wegen en lange zichten op de horizon. De Plasweg is één van de historische polderwegen.

In het stedenbouwkundig plan zijn de lange lijnen van de polder het uitgangspunt geweest. De hoofdopzet van het plan bestaat daarom uit een drietal langgerekte bebouwingszones evenwijdig aan de Plasweg, elk met een specifieke ligging, oriëntatie en karakteristiek. Water speelt een belangrijke rol in de wijk, niet alleen voor het woonmilieu maar ook voor de opvang van regenwater. Het plan kent een grote mate van variatie door verschillende rooilijnen en kaprichtingen. Door te kiezen voor één kenmerkende doorsnede en een palet van kleuren en materialen vormen de woningontwerpen samen met de 15 vrije kavels een samenhangend geheel.

De architectonische kenmerken van de boerderijen uit de buurt zijn voor de woningontwerpen vertaald naar 2010. Zo hebben alle woningen een kenmerkende ‘pronkgevel’ die rijkdom en status uitstraalt. Dit in tegenstelling tot de zijgevel die net als bij de boerderijen veel ‘rommeliger’ en gevarieerder is met de entree, dakkapellen, overdekte terrassen en zonnepanelen. In het hart van de wijk is een drie-onder-twee-kap ontworpen. Het gebouw refereert aan de schuren in de omgeving die grootschaliger zijn en een eenvoudige uitstraling hebben.

opgave

stedenbouwkundig plan en architectonisch ontwerp woonbuurt

locatie

Waddinxveen, Plasweg ten westen

opdrachtgever

Witkamp Projectontwikkeling bv

ontwerp

2010