01-svp-wageningen-markt-architectuur-stedenbouw-openbare-ruimte-winkelgebied-werkgebied-kerk-plein-stad-plattegrond
02-svp-wageningen-markt-architectuur-stedenbouw-openbare-ruimte-winkelgebied-werkgebied-kerk-plein-stad-straatbeeld

Wageningen de Markt

Herinrichting De Markt

De nieuwe inrichting weerspiegelt de geschiedenis van het plein. Als basis wordt er over het gehele plein een raster aangebracht waarvan de maten bepaald worden door de Delftse school architectuur rond het plein. Hier overheen ligt rond de kerk een ovaal plateau dat de plaats van het voormalige kerkhof markeert. De laatste laag van het ontwerp bevat bestaande en nieuwe elementen zoals de bomen en de verlichting.

Belangrijkste ingreep is echter het plein hol te maken door in het midden rond het aangebrachte ovaal het plein 10 tot 60 cm uit te graven. Het ovaalvormige plateau rond de kerk is juist vlak aangebracht, waardoor er aan de brede zijde van het plein een hoogteverschil ontstaat met de omliggende bestrating. Op deze wijze wordt er afstand geschapen tussen de omringende gevelwanden en de kerk, en worden de wanden van het plein benadrukt. Het ovaal is door het ontstane hoogteverschil bruikbaar als podium.

De verlichting op het plein heeft veel aandacht gekregen. Gekozen is voor grondspots rond de kerk en verlichtingsarmaturen aan het eind van elke baan in het raster.

opgave

ontwerp nieuwe inrichting voor de Markt

locatie

Wageningen, historisch plein rond de kerk

opdrachtgever

Gemeente Wageningen

ontwerp

1996