SVP_architectuur-en-stedenbouw_zandvoort_05
SVP_architectuur-en-stedenbouw_zandvoort_01
SVP_architectuur-en-stedenbouw_zandvoort_03
SVP_architectuur-en-stedenbouw_zandvoort_02
SVP_architectuur-en-stedenbouw_zandvoort_04

Zandvoort Entreegebied

EEN NIEUWE IDENTITEIT VOOR HET ENTREEGEBIED VAN ZANDVOORT

EEN UITNODIGENDE ENTREE

Zandvoort is de enige Nederlandse badplaats met een treinstation. Het is dé badplaats van de metropoolregio en wordt gepromoot als ‘Amsterdam Beach’. Maar in het Palacegebied tussen station en strand, genoemd naar het iconische Palace Hotel dat het gebied domineert, ontbreekt nu elk strandgevoel. SVP heeft in opdracht van de gemeente een stedenbouwkundige visie opgesteld voor dit gebied. Door middel van onze pressurecooker methodiek is een visie opgesteld waarbij het gedeelde belang van alle stakeholders centraal heeft gestaan. Zo kan het entree gebied transformeren in een plek met een sterke eigen identiteit en een bijzondere ruimtelijke kwaliteit die die de naam Amsterdam Beach waardig is.

HOTSPOT LANGS DE STRANDBOULEVARD

In een proces van co-creatie met alle stakeholders, van omwonenden tot de provincie Noord-
Holland, heeft SVP een visie opgesteld aan de hand van vijf kernwaarden: gastvrijheid, toegankelijkheid,
identiteit, functionaliteit en openheid. Het Palacegebied wordt een mooie en
uitnodigende plek voor badgasten en bewoners, alsof het wil zeggen ‘welcome in Amsterdam
Beach’ of ‘welkom thuis’. De openbare ruimte, de architectuur, de voorzieningen, alles straalt
kwaliteit uit. Een nieuw 5-sterren hotel aan de boulevard zorgt het hele jaar rond voor levendigheid.
Er zijn handige publieke faciliteiten zoals wc’s, douches en een bewaakte fietsenstalling.
Het Palacegebied wordt zo een belangrijk ankerpunt in de boulevard langs het strand.

EEN NIEUWE IDENTITEIT

Het Palacegebied is primair een doorgangsgebied voor voetgangers tussen station en strand.
De auto is weggewerkt onder een verhoogd plein, dat wordt gedefinieerd door 3 nieuwe volumes
en het Palace Hotel. Ruime doorzichten tussen de nieuwe volumes zorgen voor openheid
en zicht op de lucht. Het strand en de duinen bepalen de sfeer in het Palacegebied. Zowel de
openbare ruimte als de nieuwe bebouwing is vormgegeven als een landschap met vloeiende,
organische vormen en duinvegetatie. De sfeer is vriendelijk, speels en natuurlijk, wat een mooi
tegenwicht biedt voor de wederopbouwarchitectuur. Zo voegt SVP een nieuwe, metropolitane
identiteit toe aan Zandvoort.

PARAMETRISCH ONTWERP ALS TOOL

In een complexe context zoals het entree gebied in Zandvoort gebruikt SVP parametrisch ontwerp om tot een optimale oplossing te komen. Zaken als windhinder, bezonning en looproutes zijn optimaal op elkaar afgestemd om een zo prettig mogelijk microklimaat te creëren in het verblijfsgebied. Juist bij kustlocaties waar wind een zeer dominante factor is, kan dit het succes bepalen van aantrekkelijke routes en goed functionerende plinten van gebouwen.

opgave

stedenbouwkundig plan

locatie

Zandvoort Palacegebied

ontwerp

2017 - heden

opdrachtgever

Gemeente Zandvoort