SVP_architectuur_stedenbouw_Zwolle_transitorium_03
SVP_architectuur_stedenbouw_Zwolle_transitorium_07
SVP_architectuur_stedenbouw_Zwolle_transitorium_06
SVP_architectuur_stedenbouw_Zwolle_transitorium_01
SVP_architectuur_stedenbouw_Zwolle_transitorium_02
SVP_architectuur_stedenbouw_Zwolle_transitorium_05
SVP_architectuur_stedenbouw_Zwolle_transitorium_08
SVP_architectuur_stedenbouw_Zwolle_transitorium_04

Zwolle Transitorium

Stedelijk wonen aan de stadsgracht

Eenheid aan de stadsgracht

Op een prachtige plek aan de Stadsgracht van Zwolle realiseert SVP in opdracht van DeltaWonen 41 appartementen en een aantal grondgebonden woningen. Het plan is onderdeel van de herstructurering van het terrein van de Isala Klinieken Weezenlanden. Het plangebied wordt gekenmerkt door verschillende schaalniveaus en een streven naar architectonische eenheid die in het beelkwaliteitsplan wordt omschreven als ‘hedendaags traditioneel’. Het appartementengebouw neemt een sleutelpositie in als bemiddelaar tussen de schaal van het naastgelegen rechtbankgebouw en de stadswoningen die verderop aan de gracht gebouwd zullen worden.

Schakel in de omgeving

Het appartementengebouw is ontworpen als een stoer gebouw. Wat schaal betreft staat het gebouw straks zelfbewust naast de rechtbank terwijl het in architectuur en detaillering aansluit bij de sfeer van de wijk. Om die aansluiting te realiseren wordt het gebouw geleed. Hierdoor leest het gebouw niet als één grote massa maar als een ensemble van verschillende gebouwdelen. De twee hoofdmassa’s reageren beiden op een eigen manier op de oriëntatie. Daarnaast zien wij de toepassing van kappen als een sterk middel om het gebouw een onderdeel te laten zijn van de woonwijk en tevens de bovengenoemde geleding te versterken.

Metselwerkdetails zorgen voor rijkdom in de gevels

De architectuur wordt gekenmerkt door heldere lijnen en een rijkdom in plastiek en details. De naastgelegen grondgebonden woningen hanteren eenzelfde beeldtaal waardoor het plan een sterke eenheid zal uitstralen.

opgave 

ontwerp van 41 appartementen en 9 rijwoningen

locatie

Groot-Wezenland, Zwolle

opdrachtgever

DeltaWonen en KlokBouwOntwikkeling

ontwerp

2015

oplevering

2017