In Hoorn, bij de entree van de stad, ontstaat de komende jaren een nieuwe woonbuurt, op steenworpafstand van het station. BuitenStad Hoorn heeft de intimiteit van de binnenstad, maar ook het vrije gevoel van buiten wonen. Stedelijk én groen. Het beste van twee werelden. BuitenStad Hoorn is naast de Poort van Hoorn één van de grote ontwikkelingen in Hoorn de komende jaren. SVP werkte in samenwerking met Copijn Landschapsarchitecten aan het masterplan, in opdracht van STED Development en Van der Linden van Sprankhuizen. Nu werken we in opdracht van De Nijs Projectontwikkeling aan het architectonisch ontwerp van de gebouwen.
BuitenStad Hoorn wordt een woonbuurt waar het bovenal fijn wonen is. Een mix van rust en reuring, groen én stedelijk en met een prettige maat en schaal. Een plek waar mensen zich thuis voelen en zich verbonden en verantwoordelijk voelen voor hun omgeving. De buurt geeft je het gevoel van wonen in een hofje in een binnenstad, een verrassende groene plek in de luwte van de drukke stad. Het plan biedt ruimte aan circa 540 woningen, verdeeld over ongeveer 11 gebouwen, met een mix van woningtypes en daarmee geschikt voor verschillende doelgroepen.
Een markante toren van circa 70 meter hoog markeert de entree van de stad en vormt een eigentijds baken voor Hoorn. De woongebouwen staan op een verhoogde plint waarin onder andere een supermarkt, parkeren en diverse andere functies zijn ondergebracht. De gebouwen zijn gegroepeerd in meerdere ensembles en trappen af richting het zuiden, zo wordt maximaal geprofiteerd van het uitzicht en de zon. Een verhoogd ‘stadsbalkon’ met een buurtkamer vormt het kloppende hart van de nieuwe buurt, hier kunnen de bewoners elkaar ontmoeten en genieten van een lekker kopje koffie of gebruik maken van een flexibele werkplek.
Het woonconcept voor BuitenStad Hoorn is geïnspireerd op het Engelse principe van een 'college', waarin stad en groen op subtiele wijze worden verweven. Daar waar een campus zich kenmerkt door een groen, landschappelijke tapijt met een heel openbaar karakter en losse gebouwen, heeft een college concept juist iets intiems. Ruimtes zijn geschakeld en je wordt steeds weer verrast door een nieuwe plek met weer eigen kwaliteiten. Daardoor voelen de ruimtes meer ‘privé’ aan - gebouwen en ruimtes horen bij elkaar. Dit is ook het uitgangspunt voor BuitenStad Hoorn: bijzondere en ‘eigen’ plekken worden gevormd door ensembles van woongebouwen. Subtiele variatie maakt dat iedere plek eigen en uniek is. En juist dat levert een hele fijne woonomgeving op! Het concept is een vertaling vanuit de binnenstad van Hoorn. Ook in het centrum is de fijnmazige structuur in de openbare ruimte kenmerkend: straatjes en pleinen worden afgewisseld met intieme hofjes en binnentuinen. De stad heeft hierdoor een menselijke schaal, en dat is waar wij met dit plan, ondanks de hoge dichtheid, naar streven!
BuitenStad Hoorn is klimaatadaptief en natuurinclusief. Het plan is zo ontworpen dat het bijdraagt aan de biodiversiteit in de stad en het versterkt de aanwezige natuurwaarden. Er wordt slim gebruik gemaakt van de gradiënten in het plan. Het gebied kan met haar groene karakter op verschillende niveaus een nieuwe verbinding en schakel vormen in de groene netwerken van de stad. De ruimschoots aanwezige beplanting en bomen voorkomen hittestress op zomerse dagen. Het systeem dat is ontwikkeld om water te bergen en vertraagd af te voeren ontlast de bestaande riolering bij extreme neerslag. De neerslag wordt gebufferd op de daken en weer gebruikt om het groen het gehele jaar door te irrigeren. Het terrein van het voormalige garagebedrijf aan Berkhouterweg, dat nu volledig verhard is, transformeert naar een groene oase in de stad.
Het landschap speelt een centrale rol in de ontwikkeling en is zorgvuldig ontworpen met een grote variatie aan inheemse planten en bomen om de biodiversiteit te vergroten. Wandelpaden, zitplekken en speelruimtes zijn zo geplaatst dat ze de gebouwen met elkaar verbinden en de bewoners uitnodigen om samen tijd buiten door te brengen.
De architectuur is bescheiden met gebouwen opgetrokken uit een mix van baksteen en duurzaam bamboe gevelmateriaal. De bakstenen geven de gebouwen een tijdloze en robuuste uitstraling, terwijl de bamboe accenten zorgen voor een moderne en ecologisch verantwoorde esthetiek. Deze combinatie van materialen creëert een unieke visuele dynamiek en benadrukt de verbinding tussen de natuurlijke omgeving en de stedelijke structuur.
Het plan laat goed zien dat je veel woningen kunt realiseren op een klein stuk grond, met behoud van de menselijke maat en leefruimte voor de natuur. BuitenStad Hoorn is met een FSI van 2,5 een voorbeeld voor hoe in Nederland de enorme vraag naar woningen binnenstedelijk opgelost kan worden. Door een uitgekiende verkaveling waarin de kwaliteit van de (gedeelde) buitenruimtes, de bezonning en een goede oriëntatie van woningen centraal staan, kunnen prettige woonmilieus ontstaan die goed passen in de stad. Juist als de woning klein (en betaalbaar) is, is het belangrijk om extra kwaliteit toe te voegen in de woonomgeving. Het vanaf dag één nadenken over het bouwen van een community is een voorwaarde om tot een toekomstbestendige buurt te komen, gedeelde voorzieningen zijn daarvoor belangrijk. En in deze nieuwe, verdichte stad speelt de auto vanzelfsprekend een ondergeschikte rol. Verdichten kan, is onze stellige overtuiging, maar daarnaast ook altijd vergroenen. Het plan profiteert van de nabijheid van een station en richt zich maximaal op de fietser. De parkeernormen zijn laag en de auto is onzichtbaar opgelost onder het maaiveld.