Twee scholen die hetzelfde plot willen

De opgave voor de brede school aan de Ibisdreef in Utrecht was complex, omdat beide scholen op dezelfde plek wilden zitten. Nu hebben beide scholen de helft van de beste plek. Aan de buitenkant van de L-vorm bevindt zich de formele hoofdentree voor beide scholen, de sportzaal en een multifunctionele ruimte. De entrees voor de kinderen bevinden zich op het schoolplein aan de andere kant van het gebouw. De verschillen in de onderwijskundige visie van de twee scholen komen terug in de indeling; het openbaar onderwijs heeft telkens een combinatie van twee lokalen en een leerplein; de katholieke school wilde juist lokalen met een grote centrale ruimte op de verdieping.

Het ontwerpen van één gebouw voor twee verschillende scholen is alleen mogelijk wanneer er vanuit de ontwerper goed wordt gepraat en gepeild. Laat dat nou net één van de kwaliteiten van SVP zijn. Marjon Mors, (interieur)architect bij SVP, vertelt: “Onze rol in de uitwerkings- en uitvoeringsfase was een adviserende, zodat we mee konden blijven denken en alle stappen konden volgen. Hierbij hielden we de esthetische zaken in het oog, maar ook de belangen van de gebruikers.”

Een interview met Marjon Mors en Gé van Dam (gemeentelijk procesbegeleider) over de Ibisdreef kun je hier lezen.